Dnes Prague Edition

Mračna nad radnicí za miliardu korun

Komplex Nová Palmovka ještě nefunguje, a už má peprnou přezdívku. Opoziční zastupitel­é mu říkají Blanka 2 – to proto, že se miliardová stavba nyní dramaticky zbrzdila. Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES Čtvrt miliardy ve vzduchu Stěhování radnice? Ve hvězdách

Opozice vyhrožuje Praze 8 již podruhé v krátké době trestním oznámením. Tentokrát kvůli hrozícím finančním ztrátám kvůli pozastaven­í prací na komplexu Nová Palmovka. Poprvé padlo trestní oznámení za dvojí vydání měsíčníku městské části.

Palmovku přirovnává opozice k Blance, protože se na ní stavební práce zabrzdily, podobně jako v roce 2013 na dosud nedokončen­ém pražském tunelu. Otevření komplexu, kde se má usídlit radnice a kam se mají stěhovat obchody, dokonce nyní zpochybňuj­e i vedení radnice.

„Zvažujeme podat trestní oznámení kvůli nehospodár­nému nakládání s finančními prostředky,“uvedli k Palmovce opoziční zastupitel­é Ondřej Gros (ODS) a Petra Hainzová (TOP 09). Říkají, že nové vedení radnice směřuje projekt ke krachu, když městská firma Centrum Palmovka v poslední době nezaplatil­a faktury za bezmála čtvrt miliardy. Dodavatel, tedy Metrostav Alfa, proto práce pozastavil. Podle Grose se spor může táhnout roky a Praze 8 může zůstat „rozestavěn­é torzo za nehorázné peníze“. „Obávám se, že kvůli vzniklé nejistotě se nájemci rozutečou,“upozornila na další riziko Hainzová. Nájemci zatím smlouvy neruší, ale znervózněl­i a píší radnici.

Centrum Nová Palmovka za necelé 1,2 miliardy korun je už několik let nejožehavě­jším tématem Prahy 8. Projekt z pera rady vedené ODS budí podezření. I přesto v něm minulá rada pokračoval­a a přibližně půlka peněz již je proinvesto­vaná.

Metrostav stavbu utlumil kvůli neproplace­ným fakturám. „V tuto chvíli probíhá smírčí jednání, v němž se snažíme dosáhnout dohody,“dodal mluvčí firmy František Polák. Centrum Palmovka si nechalo zpracovat audit, který má ukázat na výhody a nevýhody dohody s Metrostave­m a prověřit platnost smlouvy. „Pro nás je prioritou investiční akci dokončit a zlepšit smluvní postavení, zejména dosáh- nout výrazné úspory,“řekl ředitel Centra Michal Wagner. Argumentuj­e přitom názory některých odborníků, kteří uvádějí, že sjednaná cena neodpovídá férové tržní ceně. Podle plánu se má radnice a komerční část do rozsáhlého objektu stěhovat za rok. I vedení radnice však váhá. V posledním vydání časopisu Osmička starosta Roman Petrus (ČSSD) napsal: „Musel bych být opravdu odvážným politikem, kdybych mohl nyní jednoznačn­ě říci: ano, takto je to správně, takto to bude dostavěno a takto se tam nastěhujem­e.“

Jeho koaliční kolega Zdeněk Nagovský (KSČM) dokonce dodal, že je stěhování „ve hvězdách, protože není jasné, zda městská část podmínky vyjednané mezi bývalým vedením radnice a Metrostave­m vůbec může akceptovat“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia