Dnes Prague Edition

Podivná zpráva o Barošově konci a jiné bizarnosti

- — Jan Palička

Chcete se naučit, jak rychle a navždy naštvat nejvěrnějš­í fanoušky? Zeptejte se v Ostravě, tam to umějí opravdu dokonale.

Fotbalový Baník nechává čerstvě odejít poslední (a jedinou) klubovou ikonu Milana Baroše. Slavnému útočníkovi končí smlouva, novou k podepsání nedostal.

Ani žádná dílčí nabídka k němu nepřiletěl­a.

„Abych pravdu řekl, se mnou se na téma prodloužen­í smlouvy nikdo z vedení nebavil,“řekl Baroš včera pro ČTK.

Fanoušci zuří a pomalu zapomína- jí legendární klubovou hymnu: „Baníčku, my jsme s tebou.“Ačkoli... Kdo zná ostravské zákulisí, moc se nediví. Baník se nezřídka chová chaoticky a nahodile, proti čemuž Baroš vystupoval. Nebál se mluvit, nebál se kritizovat.

Předně se mu nezdál zimní vyhazov pro progresivn­ího trenéra Svědíka: „Je to nekoncepčn­í.“

Mužstvo sice neoslňoval­o v ofenzivní fázi, ale bylo páté. Přišel nový kouč Frňka, šéfové mu rozprodali půlku základní sestavy a Baník po strašideln­ém jaru málem sestoupil. Přirozeně se po sezoně pakoval také Frňka – a teď navrch i kverulant Baroš.

V názorech nebyl dostatečně loajální, přesto byla jeho láska k Baníku příkladná. Tady rodák z Vigantic začínal velkou kariéru, odsud se stěhoval za Ligou mistrů do Liverpoolu, sem se dvakrát vrátil – na jaře 2013 hrál bez nároku na honorář, protože se vracel po zranění. Při zadluženém období zase klubu daroval milion korun ze svého.

Jistě, Baroš není ve třiatřicet­i letech věkově perspektiv­ní a dost často marodí se svaly, přesto by se pro Baník rozkrájel. Když hrál, mladí k němu vzhlíželi: „Myslel jsem, že už to v Ostravě dokopu, ale to se bohužel nepovede.“

Teď je z Baroše volný hráč, který se může upsat komukoli. Mluvilo se o tom, že by jej mohlo zlákat zámoří nebo Emiráty, ale spíš to vypadá, že zakotví u domova: „Chtěl bych zůstat co nejblíž. Za ty roky jsem se po světě najezdil dost a za každou cenu do zahraničí jít nechci.“

A Baník? Nuceně se stěhuje z tradičních, leč nevyhovují­cích Bazalů do Vítkovic, k tomu kauza Baroš a další podivné tahy od šéfů. Jak tohle skončí? Fanoušci tipují, že Ostravu čeká v nové sezoně boj o záchranu. Nejvěrnějš­í se za Barošův konec chtějí pomstít bojkotem zápasů.

Pouze jeden ligový klub se v současnost­i může Baníku rovnat v bizarních krocích. V uplynulé sezoně skončil o jediný bod před Ostravou, jmenuje se Slavia, vede ji exministr Aleš Řebíček a mezi své manažery láká Ivana Horníka. Sparťana a muže, jenž má po korupční aféře navždy pošpiněný rejstřík.

I Slavia se motá v kruhu. I když několikrát dementoval­a, že by po Horníkovi chtěla sáhnout, vždycky se objeví informace, po které se fanouškům zježí chlupy hrůzou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia