Dnes Prague Edition

„Hranice zavřít umíme“

Země střední Evropy, které se rozhodly postavit proti povinnému přijetí uprchlíků z Itálie, jsou pod velkým tlakem, aby se rozhodnutí Bruselu podvolily. V opačném případě může dojít ke zhroucení Schengenu a uzavření hranic bohatých zemí Evropské unie.

- Luboš Palata a Michal Bělka redaktoři MF DNES a iDNES.cz Uprchlíci, nebo Schengen

CALAIS, LUCEMBURK U krajnice se najednou vztyčí muž v modré mikině a vhodí na silnici velký balvan. Řidič projíždějí­cího kamionu se na poslední chvíli stihne vyhnout. Po pár metrech už ale zase přejíždí klacky a silniční kužely poházené na vozovce. Vítejte ve francouzsk­ém přístavu Calais, kde podobnou situaci každý den zažívají desítky řidičů, kteří tudy míří k trajektu do Velké Británie.

Těmi, kdo kameny, větve a další předměty na vozovku házejí, jsou desítky, možná spíš stovky běženců z Afriky a Blízkého východu, kteří v Calais čekají na svou šanci dostat se do Anglie. A věří, že se tam dostanou právě s pomocí projíždějí­cích kamionů. Stačí, aby některý z řidičů přibrzdil, a jeho náklad ihned obsype několik mužů, kteří se snaží dostat dovnitř.

„Když si jich nevšimnete a najdou je u vás až v Anglii, platíte pokutu tři tisíce liber. Jenže bránit se jim vlastně nemůžete, musíte prostě jen jet, aby neměli šanci naskočit,“říká řidič kamionu Martin Matoušek, jenž přes Calais projíždí.

Scény z Calais – Británie není v Schengenu a má tvrdě střežené hranice – se mohou velice brzy objevit na česko-německé hranici.

Pod tlakem postoje zemí jako Česko, Slovensko či Polsko, které odmítají povinné kvóty na přijímání uprchlíků, se začíná hroutit schengensk­ý systém bez hranic. „Stačilo, aby kvůli summitu G7 začalo hranice na chvíli hlídat Německo, a už se začali hromadit uprchlíci v Rakousku,“vysvětlil po summitu ministrů vnitra EU v Lucemburku šéf tohoto resortu Milan Chovanec. Kvůli hromadícím se uprchlíkům už kontrolují hranici s Itálií Francie, Švýcarsko a Rakousko. Vídeň přestala udělovat azyl, dokud země jako Česko budou odmítat přebírání uprchlíků z Itálie a Řecka podle Bruselem navržených kvót. Tlak velkých zemí na Česko přiznal i Chovanec. „Názory byly rozdílné,“řekl Chovanec MF DNES s tím, že velké země pohrozily, že může být zrušen schengensk­ý prostor. Podle Chovance však Česko dokáže hranice uzavřít. „Po technické stránce bezesporu ano. Policie se na to připravuje,“říká.

Na summit Evropské unie, který se koná příští čtvrtek, však premiér Bohuslav Sobotka nebude moct přijet s úplně prázdnýma rukama. Bude chtít zřejmě navrhnout, že určité množství uprchlíků přijme Česko bez kvót a dobrovolně.

Během projednává­ní v parlamentu to včera připustili ministři Pavel Bělobrádek i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, kteří mluvili přibližně o tisícovce azylantů. Chovanec se však od toho distancova­l se slovy, že vláda nic takového neprojedna­la. Kabinet je přitom nejen pod tlakem opozice, především Úsvit a ODS jsou tvrdě proti, ale i veřejnosti. Podle průzkumu agentury STEM považuje příliv migrantů za riziko pro zemi 71 procent respondent­ů.

 ??  ?? Zpátky! Italští policisté zatlačují zpět do sběrného autobusu uprchlíky, kteří tábořili ve Ventimigli­i u hranic s Francií. Ta je na své území nepustila. Na snímcích dole, které pořídil za jízdy v kamionu reportér iDNES.cz, se běženci snaží ve...
Zpátky! Italští policisté zatlačují zpět do sběrného autobusu uprchlíky, kteří tábořili ve Ventimigli­i u hranic s Francií. Ta je na své území nepustila. Na snímcích dole, které pořídil za jízdy v kamionu reportér iDNES.cz, se běženci snaží ve...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia