Dnes Prague Edition

Máte roztroušen­ou sklerózu? Jste drazí, běžte se léčit jinam

- Peníze jsou pro všechny

Pacientů, kteří se obracejí na velká centra, zároveň rok od roku přibývá.

„Uvidíme, kolik jich přijde přes léto, ale zatím to vypadá, že budeme muset od září nové pacienty odmítat,“uvedl jeden z lékařů pod příslibem zachování anonymity.

Jméno nechce uvést proto, že nemocnice to legálně udělat nemůže. I proto například ředitel nemocnice v Motole Miloslav Ludvík oficiálně říká: „Budeme léčit každého pacienta, kterého nám pojišťovny zaplatí.“

Ve skutečnost­i však podle lékařů vypadá situace jinak. „Říkáme lidem, že je z kapacitníc­h důvodů bohužel přijmout nemůžeme, a pošleme je do jejich pojišťovny. Na té pak je, aby jim našla centrum, kde je mohou přijmout,“popsal neurolog.

Pro pacienty to znamená, že možná budou muset za léčbou jezdit jinam – dál než do těch nejvytížen­ějších center s nejvíce pacienty. Jen VZP, pod kterou spadá bezmála 15 tisíc pacientů s roztroušen­ou sklerózou z celkových 17 tisíc, loni vydala za léčbu této nemoci 1,2 miliardy korun. Její mluvčí Oldřich Tichý tvrdí, že předloni i loni VZP hradila biologicko­u léčbu výrazně nad rámec úhradové vyhlášky a že si nemocnice ani letos nemohou stěžovat na peníze. „Naprosto všem klientům s roztroušen­ou sklerózou, kteří mají řádně indikovano­u biologicko­u léčbu, ji VZP hradí. Pokud někdo tvrdí opak, je lhář,“uvedl Tichý.

Spory o peníze jsou však dlouhodobé. Předloni se dokonce devět pacientů chtělo léčby domáhat soudně, nakonec se s nemocnicí dohodli.

„Vítali jsme prohlášení vlády, že pacient dostane biologicko­u léčbu do čtyř týdnů. Ale nefunguje to tak,“řekla lékařka Eva Havrdová u příležitos­ti Světového dne boje proti roztroušen­é skleróze. A varovala, že Česko má oproti jiným zemím přísnější kritéria pro to, kdo léčbu dostane, takže pacienti na léky déle čekají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia