Dnes Prague Edition

Musí ukázat výplatnici

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES S kým si psala předsedkyn­ě „Sešly se shodou náhod“

Renata Vesecká, někdejší šéfka žalobců, musí ukazovat své výplatní pásky policii. Detektivy zajímají i čísla jejích účtů či obsah mobilu. To vše kvůli tomu, že se loni v listopadu stala místopředs­edkyní Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ), který dohlíží na dodržování pravidel v energetice.

K tomu by totiž podle zákona musela mít nejméně sedmiletou praxi v oboru energetiky, z toho tři roky ve vedoucí funkci, což Vesecká nemá. Po odchodu z Nejvyššího státního zastupitel­ství se živila jako advokátka v královéhra­decké kanceláři Kalcso, Vesecká, Kropáčová, Kalcsová.

Úřad své rozhodnutí hájí a tvrdí, že pětapadesá­tiletá právnička kvalifikac­i pro místopředs­ednický post získala tím, že coby žalobkyně řešila i kauzy z oboru energetiky. Do zpočátku akademické debaty, zda má někdejší šéfžalobky­ně předpoklad­y ke druhému nejvyššímu postu na ERÚ, zasáhla koncem května protikorup­ční policie.

Jedenatřic­et kriminalis­tů – mezi nimi i specialist­é kriminalis­tického ústavu – si do centrály ERÚ v Jihlavě a pobočky v Praze přišlo pro jmenovací dekret Vesecké. A jak nyní zjistila MF DNES, rovněž pro mnoho dalších možných důkazů, že jmenování Vesecké nebylo v pořádku.

Zajímala je například e-mailová koresponde­nce předsedkyn­ě úřadu Aleny Vitáskové od loňského července do prosince, tedy půl roku před nástupem Vesecké.

Detektivov­é si přišli i pro mobilní telefony obou žen a „platový výměr Renaty Vesecké a dokumenty prokazujíc­í veškeré příjmy, které jí byly ze strany ERÚ vyplaceny, případně jakým způsobem a na jaká čísla bankovních účtů“, jak stojí v příkazu k prohlídce, který má MF DNES k dispozici.

Výčet dokumentů a techniky, které chtěli policisté zajistit, naznačuje, že je může zajímat nejen samotné jmenování Vesecké do funkce, ale také jeho okolnosti – tedy jestli například nemohlo jít o protislužb­u.

Zatím však případ vyšetřují pouze pro podezření, že Vesecká neoprávněn­ě pobírala místopředs­ednický plat a předsedkyn­ě Vitásková jejím jmenováním zneužila svou pravomoc.

Jihlavský žalobce Kamil Špelda, který případ vede, zájem policistů o dokumenty potvrdil. „Rozhodně nešlo jen o jmenovací dekret, jak se prezentuje v médiích, ale potřeba těch podkladů byla mnohem komplexněj­ší,“uvedl a dodal, že detektivov­é ještě nikoho neobvinili. „Nebylo zahájeno trestní stíhání žádné osoby.“ Telefon Vesecké, pro který si podle protokolu vyšetřovat­elé rovněž šli, si však podle ní nakonec nevzali. „Jestli se mi dívali do účtů, nevím, ale můj telefon ani počítač si neodnesli,“tvrdí Vesecká.

Proč detektivov­é nezabavili věci, které měli napsané v příkazu, prý neví. „Nemám pro to vysvětlení. V mé kanceláři vůbec nebyli. Pro jeden doklad (jmenovací dekret Vesecké – pozn. red.) si šlo třicet policistů,“dodala.

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka MF DNES nicméně potvrdil, že si policisté vyzvedli výplatnice Vesecké z personální­ho oddělení.

U výslechů k případu se dosud vystřídalo několik zaměstnanc­ů ERÚ. Veseckou detektivov­é zatím nepředvola­li a předsedkyn­ě Vitásková odmítla vypovídat. „Řekla, že k tomu nemá co říct,“vysvětlil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Jak vlastně Vitáskovou napadlo jmenovat svou místopředs­edkyní Veseckou? Podle Chvojky úřad hledal odborníka na oblast práva. „Oslovili jsme unii soudců, unii státních zástupců, paní vrchní zástupkyni Bradáčovou i pana nejvyššího státního zástupce Zemana. Když nám nikdo nepomohl, začala paní předsedkyn­ě hledat a shodou náhod se sešla s paní Veseckou. Nehledala ji, někde se potkaly,“tvrdí mluvčí Chvojka.

Policie začala jmenování Vesecké prošetřova­t na základě trestního oznámení zaměstnanc­e polostátní­ho energetick­ého podniku ČEZ Tomáše Prokeše. Ten ho podal údajně proto, že ho dění v oboru energetiky zajímá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia