Dnes Prague Edition

Rozkopaná země. Miliardy dočasně zhorší cestování

Stát výrazně navýšil peníze na opravy. Řidičům se vylepší silnice, ale budou muset protrpět uzavírky.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Zpoždění, zácpa, výluka. To budou v létě velmi skloňovaná slova. Česko zažívá z dopravního hlediska jednu z nejhorších stavebních sezon. Výměnou za dočasná omezení by mělo být pohodlnějš­í a rychlejší cestování v následujíc­ích letech.

Stát letos dohání dlouhodobě zanedbané opravy silnic, které často nechal rozložit do neúnosného stavu. Řidiči ho dobře znají z nejrozbitě­jších úseků dálnice D1. Na silnice a dálnice v majetku státu putuje le- tos téměř šest miliard korun. Byly ovšem i roky, kdy na investice šla pouze třetina této sumy.

Ještě vyšší částka míří na opravy silnic nižších kategorií. Stát letos poslal krajům čtyři miliardy korun, další peníze dodají kraje na silnice druhých a třetích tříd ze svých rozpočtů. A leckdy vypomohou rovněž evropské dotace.

Kromě nepopulárn­ích uzavírek přináší velký rozmach zakázek také další negativa: ceny stavebních pra- cí se začínají zvyšovat, některé firmy hlásí třeba nedostatek materiálů, jako je štěrk. „S kamenivem začíná být problém, je po něm velká poptávka i na železnici. Ale jinak objemy nejsou tak obrovské, jak se zdá, dříve se tolik běžně stavělo,“říká Petr Čížek, šéf Swietelsky stavební a Sdružení pro výstavbu silnic.

Pro silničáře jsou opravy silnic vítanou prací i vzhledem k tomu, že kvůli zanedbané přípravě se mnoho nových silnic nestaví. V tom se odlišují od železnic, kde jsou stavaři přesyceni novými zakázkami natolik, že některé odmítají nebo soutěží na více než sto procent ceny.

Opravovací boom přináší na řadě míst omezení či objížďky. Například kvůli dlouho odkládané opravě Žďákovskéh­o mostu u Orlické přehrady si řidiči zajedou několik desítek kilometrů. Na dálnicích zase musí doufat, že v zúženích nenastane žádná nehoda, která znamená hodinová popojížděn­í v kolonách.

„Dálnice budeme opravovat tak, aby na nich byly zachovány dva jízdní pruhy v obou směrech. Průjezdné zůstanou i rychlostní silnice, abychom nemuseli vytvářet objížďky, které by přenesly zátěž na silnice nižších tříd,“říká generální ředitel Ředitelstv­í silnic a dálnic Jan Kroupa. Ty se totiž také budou často opravovat a některé úseky dálnic nebude možné vůbec objet.

Nepolepší si přitom příliš ani ti, kteří se budou chtít řídit sloganem Českých drah „Auta stojí, vlaky jedou“. Správa železniční dopravní cesty musí letos utratit přes 40 miliard korun, nejvíce v historii. Nejvýrazně­ji komplikuje provoz modernizac­e trati z Prahy do Kolína. Nejfrekven­tovanější úsek v zemi u Úval musí část vlaků objíždět přes Nymburk, část musí projíždět pomaleji. Od prosince však začnou vlaky z Prahy do Brna jezdit o sedm minut rychleji a dostanou se poprvé na úroveň jízdních řádů autobusů.

„Dálnice budeme opravovat tak, aby na nich byly zachovány dva jízdní pruhy v obou směrech.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia