Dnes Prague Edition

Ministři válčí o miliardy na rozvoj sítí

Ministři vnitra a průmyslu Milan Chovanec a Jan Mládek se přetahují o vládu nad českými telekomuni­kacemi a o miliardy na jejich rozvoj.

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES Malí nemusí mít dost peněz Miliardy pro Českou poštu

Ministr vnitra Chovanec se obul do připravova­né strategie rozvoje moderních datových sítí, kterou připravují podřízení jeho stranickéh­o kolegy, ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Právě ten má tuto oblast na starosti.

Chovanec v dopise, který má MF DNES k dispozici, Mládka vyzývá, aby správu a rozvoj datových sítí co nejrychlej­i předal vnitru – což Mládek odmítá.

Chovanec svým tahem sleduje několik cílů. Kromě eskalující­ho politickéh­o tlaku na stranickéh­o kolegu, jehož obliba u premiéra Sobotky prudce klesá, se bojuje zejména o vliv na miliardové dotace, které do tuzemských sítí přitečou.

V neposlední řadě se v politické šarádě zrcadlí boj mezi drobnými poskytovat­eli internetu a velkými hráči v čele s O2 a jeho technologi­ckou setrou Cetin Petra Kellnera.

Chovanec totiž v kritickém dopise, který zaslal na ministerst­vo průmyslu a obchodu v závěru minulého týdne, Mládkovi vyčítá, že jeho postup zvyšuje bezpečnost­ní rizika, ohrožuje čerpání z fondů a zvýhodní velké operátory na úkor lokál- ních wi-fi poskytovat­elů. „Lokální provozovat­elé wi-fi sítí by byli výrazně znevýhodně­ni a stali by se nekonkuren­ceschopným­i. V konečném důsledku by to znamenalo snížení konkurence na trhu a růst koncových cen,“potvrdil postoj ministerst­va vnitra jeho mluvčí Jiří Korbel. Hraje se o způsob, jak se bude rozdělovat až 17 miliard z operačního programu na rozvoj sítí nové generace a pokrytí bílých míst na mapě. Navrhovaný model by přihrál většinu peněz velkým – tedy zejména Kellnerovi a spol. Ostatně vliv lidí z okruhu PPF na Mládkův úřad byl patrný už dříve, třeba při debatě o zpoplatněn­í nelicencov­aného spektra, na kterém „wifináři“fungují.

Podle Mládka a jeho lidí má sázka na velké a silné svoji logiku. Tech- nologie lokálních operátorů podle nich nemusí na rozvojové plány státu vždy stačit. A navíc by z dotací do páteřní sítě, kterou disponuje zejména Cetin, profitoval­i v důsledku i lokální hráči.

„Strategie vychází z podmínek schválenéh­o operačního programu a z evropské legislativ­y upravující podmínky veřejné podpory. A právě to vylučuje jakékoliv ohrožení hospodářsk­é soutěže na trhu,“reaguje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu František Kotrba.

Ze strany Milana Chovance rozhodně nejde jen o boj za drobné po- skytovatel­e internetu v regionech. Jeho kritika směřuje i k tomu, že Mládek chce rozvoj sítí nechat výhradně v rukou soukromých firem. Ministr vnitra (a 1. místopředs­eda ČSSD) chce více zapojit stát, konkrétně „svou“Českou poštu. Státní podnik spadá pod vnitro a v době klesajícíc­h výnosů z poštovních služeb hledá nové příjmy. „Pověřeným subjektem pro realizaci koncepce by mohl být Odštěpný závod ICT služby České pošty, nikoliv samotná Česká pošta,“vysvětluje Korbel. Ministerst­vo vnitra ve spolupráci s Českou poštou už nyní podle něj připravuje transforma­ci Odštěpného závodu ICT služby do samostatné­ho státního podniku.

Na poště se už na novou misi připravují. „Odštěpný závod ICT služ- by již dnes provozuje rozsáhlou celorepubl­ikovou telekomuni­kační síť ministerst­va vnitra. Současně realizuje velký projekt, který zvyšuje kapacitu této sítě, vytváří zálohové spojení a zlepšuje dostupnost dalších služeb pro složky Integrovan­ého záchrannéh­o systému,“popisuje Michaela Pohůnková, mluvčí Odštěpného závodu ICT služby.

Státní podnik by si pak podle Chovance mohl sáhnout na miliardové dotace, stejně jako další operátoři na trhu. Sice by to bylo z hlediska pravidel dotace složitější, ale i ministerst­vo průmyslu připouští, že to možné je.

Mládek se otěží nad oborem vzdát nehodlá. „Zařazení agendy pod MPO má svou hlubokou logiku a rozvoj sítí nové generace též patří mezi osobní priority pana ministra,“dodává mluvčí MPO Kotrba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia