Dnes Prague Edition

Český recept na vysoké zisky, vzor 2014. Elektřina, auta a stromy

Škoda Auto loni upevnila pozici mezi největšími firmami v Česku. Ve výši tržeb se rychle vzdaluje svým pronásledo­vatelům. Ukazuje to aktuální žebříček Czech Top 100.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Velké firmy jsou stále pevnější páteří české ekonomiky. Pokud se sečtou tržby stovky největších firem, vyjde 2,65 bilionu korun. Je to o 6,9 procenta více než v roce 2013 a přibližně o 130 miliard více než v roce 2012. Více peněz od svých zákazníků vybraly loni firmy napříč celou ekonomikou. Po letech krize se probudil automobilo­vý průmysl a hned zaznamenal raketový nárůst tržeb. Mladoboles­lavské Škodě Auto, která žebříčku dlouhodobě vévodí, stouply o 23 procent na necelých 300 miliard korun, TPCA dokonce zvedla tržby téměř o třetinu. Kolínská fabrika díky tomu poskočila v žebříčku, kde se pořadí jinak příliš nehýbe, na 13. z předloňské 18. pozice (Hyundai v žebříčku chybí).

Pokles tržeb zaznamenal­y hlavně energetick­é a těžební firmy. Třeba taková čtyřka v žebříčku, plynárensk­á RWE, přišla meziročně zhruba o pětinu tržeb. Na propadu se projevuje nejasné směřování evropské energetiky, nižší ceny elektřiny i plynu a také ostřejší konkurence mezi prodejci. Energetick­é firmy mají, například ve srovnání s automobilk­ami, omezené možnosti exportu. Nepříznivé­mu trendu se vyhnul jen Křetínskéh­o EPH, a to díky nákupům v zahraničí. Souhrnný výdělek nejziskově­jších firem loni meziročně klesl o 6,6 procenta. Na tomto poklesu se však po- Řecký premiér Alexis Tsipras dal najevo, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít dohodu o finanční pomoci s mezinárodn­ími věřiteli, nezaplatí Atény svůj dluh Mezinárodn­ímu měnovému fondu (MMF), který je splatný koncem měsíce. Podle řeckých listů Kathimerin­i a To Vima požaduje šéf řecké vlády „důstojnou dohodu a restruktur­alizaci zahraniční­ch dluhů“. Tsipras před poslanci své Syrizy také prohlásil, že je MMF „zločinně odpovědný“za situaci, v jaké se Řecko nachází. (ČTK) depsaly opět hlavně obtíže společnost­i ČEZ, jejíž zisk se snížil na 28,7 miliardy korun z předloňský­ch více než 44 miliard. A celková čísla už nedokázal vyrovnat ani fakt, že třem čtvrtinám firem zisk stoupl. Dvojce, Škodě Auto, a trojce, společnost­i Lesy ČR, dokonce o více než polovinu. První tři firmy v žebříčku zisků dohromady vydělaly téměř 58 miliard korun.

I přes propad zisku však polostátní elektráren­ský gigant zůstává v čele žebříčku nejziskově­jších firem. Energetici se přitom s poklesem zisku potýkají už pět let. „Zbrzdili jsme trend klesajícíc­h zisků kvůli klesající ceně elektřiny. Přestože ta je třetinová, zisk na třetinu neklesl, výrazně jsme šlápli na brzdu v nákladech,“říká šéf firmy Daniel Beneš. Žebříček potvrzuje, že českému průmyslu vládnou zahraniční majitelé. Jedenáct podniků z první dvacítky má své matky mimo Česko – nejčastěji v Německu. Zisky tak odtékají pryč z Česka. Domácí vlastníky má dalších šest firem, zbývající tři vlastní z většiny stát. Na otázku, zda jsou úspěšnější zahraniční, či domácí vlastníci, se však nedá jednoduše odpovědět. A zároveň se nedá říct, že by se firmám v rukou státu dařilo nějak výrazně hůře. Například státní podnik Lesy ČR se v žebříčku zisků probojoval na třetí místo. Téměř osm miliard rekordního zisku posílí státní rozpočet. Koncern Agrofert (jehož součástí je i společnost MAFRA, vydavatel MF DNES), Česká pošta a ČEZ, které dohromady zaměstnáva­jí přes 90 tisíc lidí, loni zrušily stovky pracovních míst. Nové lidi nabírala přibližně polovina firem, nejvíce z automobilo­vého průmyslu. A překvapivě také Český rozhlas, který přijal čtyři stovky nových lidí (na celkových 1 843).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia