Dnes Prague Edition

Finsko šetří, bude se topit i koňským trusem

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Koňské „koblihy“se dostaly do vládního programu nové finské koalice. Mají se s nimi ve velkém vytápět domy.

Vláda chce do deseti let zcela zastavit využívání uhlí a na polovinu snížit spotřebu importovan­é ropy. K tomu se jí hodí i koňský trus. A jak podotkla rozhlasová stanice Yle, jeho využití v energetick­ém průmyslu zároveň vyřeší problém, jak se ho jinak zbavit. Jeho používání jako hnojiva bylo totiž zakázáno na polích, která jsou splavována do vodních zdrojů.

Brzo ho navíc majitelé koní nebudou moci vyvézt ani na skládky. Od roku 2016 na nich totiž začne platit zákaz vyvážení některých druhů organické hmoty, mezi něž koňský trus patří.

Finská firma Fortum se už do zkoušení „topiva budoucnost­i“pustila. Biopalivo vyrábí mícháním koňského trusu s dřevním odpadem.

Výsledky výzkumu ve firemních stájích jsou podle zástupců firmy více než slibné.

„V pilotním programu jsme zpracováva­li odpad ze čtyř koňských velkostájí. Letos program dál rozšiřujem­e, cílem je do konce roku zapojit do programu desítky stájí,“nechal se slyšet manažer projektu Horsepower (koňská síla) Anssi Paalanen.

Podle odborníků firmy dokáže energie obsažená v ročním vyměšování tří koní vytopit domek pro jednu rodinu. Vzhledem k tomu, že ve Finsku je zhruba 77 000 koní, mohlo by to stačit na více než 20 000 domácností, které budou vytápěny pouze koňským trusem.

Firma Fortum rovněž doufá, že pokud testování nového topiva proběhne podle jejích předpoklad­ů, bude její vize zralá na export.

„Obchodní předpoklad­y takového produktu nejsou špatné. Ve Švédsku je přibližně 360 tisíc koní, dalších 300 000 je v Polsku,“uvedl Paalanen. Tyhle země jsou první, na které by se firma v případě úspěchu ve Finsku chtěla zaměřit.

Pokud se plán finské vlády podaří uskutečnit, nebude to poprvé, co se Skandinávi­e zapíše do dějin hledání alternativ­ních energetick­ých zdrojů. Proslulé je zejména švédské a norské využívání odpadu, či raději natvrdo odpadků při výrobě tepla a elektrické energie.

Finské vládě lze jen přát, aby její plán nenarazil na podobné potíže, s jakými se nyní potýká švédská energetika. Díky rostoucímu ekologické­mu chování Švédů má země nyní odpadků málo a musí je dovážet z jiných zemí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia