Dnes Prague Edition

Divoká karta v řeckém bankomatu

-

Asi byste pochyboval­i o duševním zdraví člověka, který by vás přesvědčov­al, že zelená bankovka s nápisem 100 eur a obrázkem barokní brány na přední straně má hodnotu, dejme tomu, šedesáti eur. Nebo čtyřiceti. A dost možná jednoho jediného eura.

Řecký ministr financí Janis Varufakis je muž prokazatel­ně při smyslech. Žádnou psychiatri­ckou diagnózu nevypátral­i ani němečtí investigat­ivci, přestože by za to ve své zemi sklidili velký obdiv. Varufakis v posledních dnech, kudy chodí, tudy trousí výroky, kterými popírá finanční zákonitost­i. Čtyřiapade­sátiletý rodák z Palaio Faliro, toho času v barvách vládnoucí Syrizy, zbytek Evropy přesvědčuj­e, že peníze, které do Atén posílaly finanční instituce, nemají teď stejnou cenu, jako když odcházely z bankovních účtů Mezinárodn­ího měnového fondu či Evropské centrální banky.

Pan Varufakis je politik. Už to samo o sobě je dostatečná kvalifikac­e pro kouzla s penězi, která lidé jiných profesí nedokážou. Kde finančníci mluví v pojmech jako „splátka“či „termín splatnosti“, on sahá po výrocích „musíme myslet evropsky“nebo „je třeba vyčistit palubu“. Takto odpovídal v rozhovoru pro Bild na otázku, co můžeme očekávat od dalších jednání o řeckém dluhu v tomto týdnu.

Řecko nestojí poprvé před okamžikem, kdy mu bez cizí pomoci dojdou peníze. Kořeny novodobého řeckého zadlužován­í sahají do druhé půlky minulého století. A pak přišly události, které už pamatujeme. Psal se rok 2001, Usáma bin Ládin úspěšně zaútočil na Ameriku a Řecko na brány eurozóny. S plnou slávou vplulo mezi země platící eurem, aby se po třech letech ukázalo, že to bylo jen díky zfalšované statistice.

Než další díl řecké telenovely o bankrotu uzraje pro obrazovky Eurovize (to, co sle-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia