Dnes Prague Edition

Levnější jízdné – experiment začíná

Už dnes si mohou cestující u prodejního okénka v metru koupit roční kupon na MHD za 3 650 korun. Platit jim však začne nejdříve od 1. července. Začátek prázdnin přinese i další změny.

- Adam Váchal redaktor MF DNES

Předvolebn­í slib, kterým si Trojkoalic­e opatřila vstup na magistrát a který může připravit Prahu o stamiliony korun, se naplnil. Roční kupon na MHD, který stojí nově 3 650 korun namísto 4 750 korun, mohou cestující pořídit už dnes. Platit začne nejdříve v červenci.

Dopravní podnik nyní vyčkává, zda se u prodejních míst začnou tvořit fronty. Nikdo totiž zatím nedokáže odhadnout, kolik lidí si v následujíc­ích dnech půjde o 1 100 korun levnější předplatné jízdné koupit. „Vzhledem k tomu, že se blíží prázdniny a levnější roční kupon začínáme prodávat se čtrnáctide­nním předstihem, předpoklád­áme, že jsme udělali vše pro to, abychom byli schopni případný zájem cestujícíc­h pokrýt,“říká mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl.

Přestože oficiální prodej odstartova­l dnes, ne všichni cestující budou mít možnost si kupon skutečně koupit. Proč, na to a další změny v MHD spojené se změnami ceníku dopravního podniku přináší MF DNES odpovědi. Prodej kuponů na MHD za 3 650 korun sice dnes odstartova­l s předstihem, ale pořídit si ho nemohou všichni. U okének v metru, kde si lidé předplatné jízdné kupují, zatím pochodí pouze ti cestující, kteří jako jízdní doklad využívají Opencard. Lidé, kteří cestují s „retro“zalaminova­nou průkazkou, si pro papírový kupon budou moci zajít právě až 1. července. Tedy v den, kdy začnou levnější roční kupony platit v MHD.

Podle dopravce nehrozí, že by se jen kvůli lidem, kteří se revizorům prokazují klasickou „lítačkou“, tvořily před prodejními místy od 1. čer- vence dlouhé fronty. Cestujícíc­h, kteří skoncovali s kartou Pražana a nahradili ji papírovými kupony, je totiž oproti ostatním jen malý zlomek. Častá otázka cestujícíc­h zní: čeho všeho se sleva na jízdném týká. Odpověď je v tomto případě jednoduchá. Zlevněný bude roční kupon, a to pouze ten, který se vztahuje na nulté pásmo. Cena ostatních kuponů, které si kupují cestující bydlící za hranicemi Prahy, se tak nijak nemění. „Ceny za ostatní zůstávají stejné. Cestující, který si koupí roční kupon za 3 650 korun, si může dokupovat ostatní pásma, jak potřebuje. Třeba každý měsíc,“vysvětluje mluvčí společnost­i Ropid Filip Drápal.

Změny cen se nedotknou například ani studentů. Jejich desetiměsí­ční kupon bude i nadále stát 2 400 korun. První červenec přinese kromě zlevnění ročního předplatné­ho ještě několik změn. Ocení je především rodiče. Od počátku prázdnin budou děti do tří let „nahrazovat“tramvajenk­u. Cestující, který s takto starým dítětem pojede v MHD, si nebude muset kupovat jízdenku či mít platnou průkazku. Autobusem, tramvají či metrem může jezdit zadarmo. Výhoda se navíc nebude vztahovat pouze na rodiče, ale na jakýkoliv doprovod dítěte.

Přesto je tu jedna podmínka: cestující bude muset při případné kontrole ukázat revizorovi speciální průkazku dítěte s aktuální fotkou, jménem, příjmením a datem narození. Průkazka za 20 korun bude platit jeden rok, poté je třeba nechat vystavit novou. Děti v tomto věku totiž rostou jako z vody a na fotografii by je revizoři nemuseli poznat. Dětské průkazky se budou vystavovat pravděpodo­bně až od 1. července.

Výhoda pro cestující s dětmi skýtá jedno „ale“. Novinka se totiž nevztahuje na cestování po železnici ani na speciální letištní linku AE ani na příměstské autobusy. Tam budou muset lidé platit za jízdenky jako doposud. Od 1. července klesnou náklady za MHD také těm, kteří jsou zvyklí cestovat se psem. Nově mu totiž nebudou muset kupovat jízdenku. „Tato výhoda samozřejmě platí pouze v případě, že cestující sám nejede načerno,“vysvětluje Drápal. Levnější jízdné jistě potěší cestující, otázkou však zůstává, jak dlouho se z něj budou radovat. Zlevnění ročního kuponu z 4 750 korun na 3 650 korun totiž nemusí mít dlouhé trvání. Vedení metropole dokonce uvádí, že jde o dvouletou zkouš- ku. Podle toho, jaký vliv bude mít nižší cena na obsah kasy dopravního podniku, pak radní rozhodnou, co dál.

Scénáře jsou dva. První, ve který doufá město, předpoklád­á, že nová cena bude pro lidi natolik atraktivní, že přiláká do MHD i ty, kteří nyní veřejnou dopravu vůbec nevyužívaj­í. To by mohlo zvednout tržby a dopravní podnik by tak nemusel na slevě prodělat. Trojkoalic­e připomíná, že takto se sleva jízdného projevila ve Vídni.

Druhý scénář vychází z jednoduchý­ch počtů a je vyloženě černý. Podle něj by kvůli slevě mohl dopravní podnik ročně přijít až o statisíce milionů korun. Doposud si kupon za 4 750 korun kupovalo ročně zhruba 170 tisíc lidí. To znamenalo přínos do kasy dopravce v hodnotě zhruba 800 milionů korun. Pokud by cestujícíc­h MHD díky výhodnější ceně nepřibylo, přišel by za rok dopravní podnik o 190 milionů korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia