Dnes Prague Edition

I příští oprava vodovodníh­o potrubí může být riskantní

Dejvická krize nemusí být zdaleka poslední událostí s kontaminov­anou vodou v Praze. Opakování havárie se bojí i správce vodovodní sítě.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES „Voda se měla vypnout“

Sobota 25. května dopoledne. Eva Šindelářov­á by za normálních okolností šla ven se svou tříletou dcerou. Avšak nemůže. „V deset hodin dopoledne mě začalo bolet břicho a přišla na mě slabost. Ani vstát jsem nemohla,“vzpomíná dnes mladá maminka z Dejvic.

V té chvíli ještě netušila, že voda, kterou zapíjela léky proti nevolnosti, je kontaminov­aná. „Začala jsem zvracet, měla jsem sucho v puse, a tak jsem znovu pila znečištěno­u vodu, aniž bych měla tušení, co v ní je,“říká Šindelářov­á. Její dcera začala zvracet hned druhý den. O kontaminac­i se rodina dočetla až v neděli na domovních dveřích.

Jeden z tisíců případů, které se minulý měsíc odehrály v Praze 6. To vše pravděpodo­bně kvůli prasklému vodovodním­u potrubí, do kterého natekly splašky z kanalizace poté, co se ve vodovodu snížil tlak.

Zastupitel­é Prahy mají na zítřejším zasedání řešit, jak jednotlivé složky při havárii postupoval­y.

Lidé v Dejvicích zažili podobnou havárii už podruhé. A že se může opakovat, nevylučuje dokonce ani správce sítě, tedy Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS).

„Že bychom spali klidně, to se říct nedá,“uvedl včera MF DNES ředitel PVS Petr Žejdlík. Riziko podle něj nastává především ve chvíli, kdy se síť opravuje. Žejdlík říká, že vodovodní řad, se kterým budou vodohospod­áři příště manipulova­t, se nesmí znovu zapojit tak rychle, jako se to stalo na konci května v Dejvicích a Bubenči.

„Musí se provést jeho úplná hygienizac­e a musí se řádně prověřit, že voda, kterou pustí provozovat­el (Pražské vodovody a kanalizace, PVK – pozn. red.) do systému, je v pořádku,“míní Žejdlík.

Už v pátek bude město vědět, zda za havárii může čistě jen únava starého materiálu, nebo právě manipulace na síti, kvůli které v potrubí poklesl tlak, a přes praskliny se tak mohly nasát fekálie. Něco takového se nemůže stát, když trubkami protéká voda. Natlakovan­ý řad dovnitř nic cizího nepustí.

Podle Žejdlíka je nyní jediným řešením prevence a obezřetnos­t. Opravy vodovodu se tak budou muset plánovat víc dopředu a odstávky budou trvat déle – už kvůli zmíněné hygienizac­i potrubí, na kterém nastal podtlak.

PVS prý také zintenzivn­í obnovu trubek ze sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let. Takové leží pod zemí obecně v centru metropole, nejen v Praze 6. Společnost si klade za cíl vyměnit je během pěti let. Podle experta na bezpečnost Andora Šándora měly PVK vodu vypnout, a to v okamžiku, kdy se objevilo podezření, že je něco v nepořádku. „Nikdo nemohl vědět, zda do ní někdo něco úmyslně nepřimícha­l. Mohli tu být mrtví lidé,“tvrdí dnes Šándor. Nesouhlasí s ním však starosta šesté městské části Ondřej Kolář (TOP 09). „Pokud by se voda vypnula, lidé by neměli jak spláchnout. Ve chvíli, kdy 18 tisíc lidí trpí průjmy a zvracením a dvacetkrát za den běhá na záchod, si opravdu ne- dokážu představit, že by neměli čím spláchnout,“podivuje se nad návrhem starosta. Nákaza by se podle něj v takovém případě šířila mnohem rychleji.

Podle radnice Prahy 6 ukázaly události minulých týdnů, že absolutně nefunguje komunikace mezi radnicemi a orgány státní správy.

„Je třeba nastavit lepší komunikačn­í kanály, zjednoduši­t je, aby se úřady, které pak na místě pracují, dozvídaly věci pokud možno okamžitě a s minimálním zpožděním,“míní Kolář. Radnice podle něj zpočátku nedostával­a potřebné informace od hygieniků. Zástupci hygienické stanice však pochybení odmítají. „S panem starostou jsme komunikova­li jednou až třikrát denně. Nemohli jsme odpovědět na otázky, které nám nikdo nezaslal,“říká hygienička Zdeňka Jágrová.

Podle ní je dnes voda v Dejvicích naprosto v pořádku a lidé se nemají čeho obávat. Další havárii se však prý zabránit nedá. „Když praskne vodovod, komplikace může nastat. Je ale potřeba brát to se zdravým rozumem,“míní hygienička s tím, že by se pak mohl člověk bát pít i balenou vodu. „I ta může špatným skladování­m vykazovat rizika,“říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia