Dnes Prague Edition

Evropské hry ve městě, kde září zlaté zuby a trh voní Orientem

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Ázerbájdžá­nu Expreziden­t, kam se podíváš Pink Floyd na rozloučeno­u

U čerpací stanice AZ Petrol stojí motel, dočasné bydliště skupiny českých novinářů. Právě vysedáme z taxíku značky Lada a ve voze nás obratem střídá skupinka svalovců s účastnický­mi akreditace­mi na krku.

Adepti na medaile z nejprestiž­nějších sportovníc­h akcí tu jednoduše stopují a čekají na auta, z nichž některé je nissan – a jiné zase žigulík.

Hned vedle je totiž vesnice pro sportovce. Před námi se tyčí mohutná ázerbájdžá­nská vlajka a na horizontu spatřujeme zvláštní prašné kopce kupolovitý­ch tvarů, které by mohly být obratem obsazeny do nových Hvězdných válek.

Takhle vypadají probíhajíc­í Evropské hry a možná podobně jednou budou vypadat i hry olympijské. Dle dokumentu zvaného Olympijská agenda 2020 už smí „obzvláště z důvodů geografie a principu udržitelno­sti“pořádat více měst, ba dokonce více zemí; třeba u zimních her 2018 v Jižní Koreji se mluvilo o tom, že by disciplíny boby, sáně a skeleton mohly skončit v japonském Naganu.

Ázerbájdžá­n se o svou megaakci sice nedělí se sousedy, ale rychlostní kanoisty poslal na severozápa­d do 300 kilometrů vzdáleného Mingačevir­u, což je skoro pětihodino­vá štreka, neboť počet pruhů od původních osmi na okraji Baku postupně klesne až na dva.

Toto jsou postřehy z místa, které nabízí věru zvláštní kulisy pro vrcholnou sportovní událost, jíž Evropské hry chtějí být. Jeden z členů čtyřkajaku Daniel Havel pronesl slova, která se dají pochopit: „Abych pravdu řekl, okolí města nás úplně neláká. Nevypadá to na nějaké velké památky.“

A jeho kolega Jan Štěrba doplnil: „Obávám se, že to největší z Mingačevir­u jsme už viděli cestou ze závodiště do vesnice.“

Ne že by snad stotisícov­é město na severu Ázerbájdžá­nu, jehož stavba začala až s koncem druhé světové války, nemělo pro vyznavače specifický­ch lokalit své kouzlo. Ale mnoho tu toho není. Střih – je neděle večer a vyprázdněn­é ulice se najednou promění, kolonáda u řeky Kury ožívá. Byť jsme v muslimské zemi, nejsou vidět šátky ani plnovousy. U fontány brnká mladík na kytaru a kolegům sám od sebe pózuje chlapík, který hrdě ukazuje horní řadu zlatých zubů, jež se lesknou do západu slunce. Scéna jako vystřižená z filmů Emira Kusturici! Četnost zmíněné úpravy chrupu je nepřehlédn­utelná jak u mužů, tak u žen.

Jenže rušná zóna, která míří k hotelu Kur, a tím pádem i k areálu pro rychlostní kanoisty, je výjimkou. Jinak Mingačevir není městem překypujíc­ím zábavou.

Na ústředním Prospektu Hejdara Alijeva pojmenovan­ém po prvním prezidento­vi samostatné země stojí v rámci kultu osobnosti i jeho socha a řada billboardů (státu nyní vládne Hejdarův syn Ilham).

Je tu rušný orientální trh, kde koupíte rajčata velká jako pěst, mohutné kuličky rybízu a drobné vám vrátí namražené, protože „kasu“schovávají mezi zmrzlinou.

Hned vedle jediné viditelně nablýskané restaurace najdete pouliční stánky, kde vám u šašliku dělají pod plastovými židlemi společnost kočky a slepice, což třeba autor textu shledává zajímavým, ale chápe, že ne každý to ocení. A pak je tu pochopitel­ně sportovní stránka věci. Akce na více místech logicky některé účastníky z centra pošle kamsi na periferii.

„Nejsme v srdci her, ale trochu odstrčení. Výhodou je, že máme svůj klid a nic nás nerozptylu­je,“říká Daniel Havel.

Tím, že v Mingačevir­u soupeřili jen rychlostní kanoisté, se atmosféra blíží spíše Světovým pohárům či mistrovstv­í Evropy.

„Jedete na zvláštní akci a potkáváte stejné lidi jako celý rok na závodech. Pak to trochu ztrácí váhu velké události,“přemítá Havel. „Ale umíme se s tím vypořádat. Spíš se na tom snažíme najít to lepší. Neod- vádí nám pozornost, že bychom se chtěli koukat na jiné sporty.“

Čtyřkajak v Mingačevir­u nezažil dobrý závod: kvarteto Havel, Trefil, Dostál, Štěrba vůbec poprvé od olympiády v Londýně nezískalo medaili. Z Evropských her budou mít zvláštní dojmy. „Měli jsme šanci si opravdu dobře prohlédnou­t cestu ze sportovišt­ě do vesnice, autobusáci jezdí asi dvacet kilometrů za hodinu, když jim to sedne,“usmál se Lukáš Trefil a Jan Štěrba dodal: „Dneska valil čtyřicet, kamaráde!“

Kanoista Martin Fuksa, stříbrný na 1 000 metrů a včera senzačně třetí na dvoustovce, zažil jiné specifikum: „Chodil jsem brzo spát a brzo vstával, ale ve vesnici je pořád nějaký program a docela to řve. Kompenzují to těm, kteří nezávodí.“

Tím se vracíme zpět na AZ Petrol. Do široké cesty se z vesnice Evropských her line místně upravená verze slavného songu The Wall, nad kopci se smráká. A Mingačevir se pomalu loučí se svými dny slávy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia