Dnes Prague Edition

Chicago! 7 příběhů šampionů. Boží rošťák i majitel spasitel

Kanál ESPN vyhlásil Chicago Blackhawks před 11 lety nejhorším sportovním klubem v Americe. Teď jsou vládnoucí hokejovou dynastií. Od roku 2010 mají třetí Stanley Cup.

- Karel Knap reportér MF DNES

Aréna, v níž sídlí Blackhawks, má přezdívku Blázinec na Madison Street. V pondělí tu vypuklo skutečné šílenství. Po 77 letech tým slavil triumf v play-off NHL ve své hale. Ve finále přemohl Tampu 4:2 na zápasy. Jeho vítězství se odrazilo do sedmi příběhů. Loni v létě finského beka potěšilo, že nezemřel. Krevní sraženiny ohrožovaly jeho pobyt na tomto světě a Timonen ani nesnil o blahu, jež zažije v Chicagu. Ale vyléčil se, oprášil formu. Trápící se Philadelph­ia vyměnila věrného služebníka do Chicaga, aby mu dala šanci na pohár.

Předevčíre­m ho 40letý bek převzal od kapitána Toewse. Zvedl jej. Upíral na něj oči. Křičel. Chtěl ho předat dál, ale parťáci ho hnali: „Objeď s ním kolo, kámo!“

„Jsem připraven skončit. Odcházím jako šampion,“pravil pak. Měl jen vedlejší roli. Přesto zářil štěstím. Dosud sbíral stříbrné medaile z mistrovstv­í světa, olympiády i Světového poháru. Teď svíral stříbrný poklad pro vítěze. Na oba góly Hawks v posledním finále přihrál tvořivý centr, jenž to loni s NY Rangers dotáhl až do závěrečné série proti Los Angeles. Jenže v ní musel Richards snést porážku a následně ho Rangers vyplatili ze smlouvy, neb se jim výše jeho platu zdála neúměrná výkonům. 35letého veterána najalo Chicago. Nezklamal. Bylo to pro něj značné zadostiuči­nění. V závěrečné frontě přijímal blahopřání od některých známých, vždyť s Tampou před 11 lety (když ještě Chicago bylo ostudou NHL) dobyl Stanley Cup. Ty oči viděly tisíce zápasů. A pořád je hokej baví. Nejlepší trenér v dějinách soutěže Bowman sledoval mače Tampy a Chicaga, pro které pracuje jako poradce. Kupodivu však v základní části mnohem častěji seděl na partiích Tampy, poněvadž s manželkou žije na Floridě a plnil tu roli zvěda Blackhawks.

Znalosti hokejového fanatika se šampionům ve vyrovnanýc­h duelech s Lightning dost možná hodily.

Předevčíre­m převzal 16kilový pohár od svého syna, jenž dostal jméno právě podle Stanley Cupu a posléze se stal generálním manažerem Blackhawks. Slovutný Scotty B. si prsteny za vítězství schovává v sejfu. Na podzim mu do sbírky přibude už čtrnáctý. Než přišel do Chicaga, jako by po Americe bloudil a hledal zaslíbený kraj. Až ve třiceti se upsal Blackhawks, načež s nimi třikrát prokráčel skrz play-off až k vzácné odměně (2010, 13, 15). Objevil se v pátém finále za posledních osm let. Znovu byl nesmírně užitečný při bránění i útočení. I proto se odborníci dohadují, zda zamíří do Síně slávy. Prodává luxusní vína. Podniká v pojišťovni­ctví, obchoduje s nemovitost­mi. Nosí brýle s tenkými obroučkami. Když však decentní pán mlčky vzepřel Stanley Cup, stadion se rozburácel. W. Rockwell Wirtz je pro fanoušky Hawks spasitelem. To on v září 2007 převzal zbědovaný klub po otci Billovi, který zakázal televizní přenosy z domácích zápasů a vůbec si všelijak znepřáteli­l klubové legendy i řadové příznivce.

Rocky vyrostl s Hawks. Dost času jako kluk trávil v jejich bývalém stánku Chicago Stadium. Po otcově smrti záhy zavedl novinky. Tým se vzmohl a teď ho šéf ligy Bettman prohlásil za vládnoucí dynastii. Obyčejně se před vyhlášením nejužitečn­ějšího hráče play-off plamenně diskutuje. Leckdy se výsledek hlasování uznávaných hokejových novinářů kdekomu nezdá. Tentokrát ovšem nereptá snad nikdo.

Už když se Bettman připravova­l na vyhlášení laureáta Conn Smythe Trophy, chicagský kouč Joel Quennevill­e poplácal po hlavě obránce Keithe. Ten si schoval nejlepší formu na jaro. Posbíral 21 bodů (3+18), všechny tři jeho trefy byly vítězné.

Využíval své rychlosti. S krátkou holí obratně řešil i nejzapekli­tější situace. Byl nejvytížen­ějším hráčem Hawks (přes 31 minut na zápas). Pral se s taxikářem. Namol opilý obtěžoval dívky na studentské slavnosti. Útočník Kane proslul jako expert na průšvihy. Veřejně ho káralo i vedení klubu. S holí a kotoučem ale dovede báječné věci. Když se v pondělí trefil na 2:0, vehnal Timonenovi do očí slzy. Ale pozor, jeho přítomnost v Blackhawks má háček. Zvýšení gáže jemu a Toewsovi od nové sezony notně zatíží rozpočet. Aby se Chicago vměstnalo pod platový strop, bude muset Stan Bowman aspoň jednu z dalších opor obětovat. Neotřese to dynastií?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia