Dnes Prague Edition

Ve hře je rekord, olympiáda i hvězdy. Malé Euro začíná!

Dnes 18.00, Eden. Fotbalová sláva s názvem mistrovstv­í Evropy hráčů do 21 let právě začíná. Nebuďte neteční, takový turnaj v Česku jen tak neuvidíte. Na co se můžete těšit?

- Jan Palička, Radim Trusina fotbaloví reportéři MF DNES

Vyprodáno! Vyprodáno! Vyprodáno! Stadiony v Edenu a na Letné by se měly v příštích dnech třikrát naplnit do posledního místa při zápasech českého výběru do 21 let, což bude první velký úspěch pro malé Euro. To nedokáže ani seniorská reprezenta­ce.

I proto nebude trenér Jakub Dovalil svému týmu pouštět motivační videa, která má rád. „Aby nebyli kluci přemotivov­aní,“usmál se před dnešním zápasem s Dánskem, který turnaj odstartuje. „Hráči se nemůžou dočkat, jsou ochotní odvést maximum. Dánové dva roky neprohráli a bylo by hezké, kdyby ta série skončila 17. června.“

Důvodů, proč „jednadvací­tky“sledovat, je určitě víc než šest hlavních, které jsme vybrali.

Na kolosální fotbalové akce české stadiony nestačí (a nikdy stačit nebudou), malé Euro je vrchol. Pořadatelé sní o novém diváckém rekordu, což je velká výzva pro 16 zápasů. Maximem je 176 tisíc lidí ze šampionátu v Izraeli 2013, v Česku šlo do oběhu 230 tisíc vstupenek, které se prodávaly už za 100 korun.

A většina zápasů je vyprodaná. Lístky zbývají jen na tři pražská utkání bez české účasti. Duely moravské části v Olomouci a Uherském Hradišti už jsou beznadějně rozebrané. Rekord je blízko.

I když se jedná „jen“o malé Euro, dorazily světové osobnosti. Německý brankář Ter Stegen nedávno vychytal pro Barcelonu triumf v Lize mistrů, Angličan Harry Kane prožil fenomenáln­í sezonu v Tottenhamu, Domenico Berardi už druhým rokem udivuje italskou ligu. Jmen, která stojí za to sledovat, by se našlo víc. Co třeba Pavel Kadeřábek, který má ze Sparty na- mířeno do Hoffenheim­u? Předešlá Eura byla scénou, na které poprvé zazářily budoucí legendy: útočník Völler, záložníci Figo a Pirlo, obránce Cannavaro nebo brankář Čech.

I mezi trenéry jsou známé tváře: Hrubesch na lavičce Německa, Southgate u Angličanů, Rui Jorge u Portugalců či Di Biagio u Italů.

Obhájce titulu ze Španělska to nebude, protože překvapivě nezvládl baráž se Srbskem. Trůn je volný. Největšími favority jsou Němci.

„Nechceme se vracet bez titulu,“pronesl kouč Horst Hrubesch. Finále se hraje 30. června v Edenu. Dosud nejúspěšně­jší zemí je Itálie: jedenáctkr­át byla v semifinále, pětkrát vyhrála.

Velká neznámá. Jako pořadatels­ká země nemuselo Česko projít kvalifikac­í, ovšem problémů řešilo dost. Od podivných výkonů přes mizernou konkurenci v útoku až po zranění a tresty. Dvě nucené absence limitují už dnešní sestavu: kvůli tři roky starému vyloučení nesmějí hrát tahouni Kalas a Kadlec. „Uděláme všechno, aby to nebylo znát,“říká kapitán Jakub Brabec.

Kromě Dánska budou mladí Češi soupeřit se Srbskem a Německem. Jenže v prognózách jsou outsiderem, hůř je na tom z osmi účastníků podle kurzů jen Švédsko.

„Souhlasím, že nebudeme favoriti, i když máme výhodu domácího prostředí a lidé nás poženou dopředu. Hodně napoví první utkání s Dánskem, které může být překvapení­m turnaje,“prohlásil legendární Pavel Nedvěd, ambasador Eura. „Úspěch bude postup ze skupiny.“

Kouč Dovalil si z role podceňovan­ého týmu nic nedělá. „Před čtyřmi roky v Dánsku jsme byli favorité a bylo z toho smutné třetí místo, kdy nám uplavala olympiáda. Hráči chtějí dokázat, že se sázkaři mýlí.“

Lvíčata potřebují úspěch, aby se jim mohl změnit život. Jeden povedený turnaj může znamenat přestupový krok do ciziny. Vyprávět by mohli zlatí hoši z roku 2002...

Také český výběr tajně sní o triumfu. „Očekávání jsou obrovská. Chtělo by to minimálně postup ze skupiny,“řekl předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. „Je zapotřebí ukázat, že český fotbal pořád talenty vychovává.“

Kdo zazáří? Koubek, Skalák, Frýdek, někdo jiný? „Pokud by se turnaj někomu extrémně povedl, bylo by to dobré pro celý český fotbal. Takové příběhy se stávají, hráčům bych to přál,“uvedl Dovalil.

Kolikrát se fotbalistů­m poštěstí, že mají šanci hrát na olympiádě, která je limitovaná věkem? Jednou, maximálně dvakrát za život. Ve hře je Brazílie 2016. „Olympiáda je pro nás jeden z velkých cílů,“přiznal kapitán Brabec. Před čtyřmi lety Češi dodatečný olympijský souboj s Běloruskem nezvládli. Teď stačí skončit na druhém místě skupiny!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia