Dnes Prague Edition

40,4 °C. Historický rekord se otřese

V Dobřichovi­cích mají památník největšího horka. Proč právě tam, a ne na teplejší jižní Moravě?

- Ivana Karásková, Václav Janouš redaktoři MF DNES

DOBŘICHOVI­CE Uprostřed Dobřichovi­c u vchodu do parku stojí kus kamene. Má tvar teploměru a je na něm číslovka 40,4 stupně Celsia. „Ten pomníček je z italského mramoru a městu ho věnoval zdejší aka- demický sochař Petr Váňa,“s pýchou prohodí kolemjdouc­í důchodce. Městečko se totiž může pochlubit vůbec nejvyšší dosaženou teplotou v Česku od začátku pravidelný­ch měření roku 1770. Teplotní rekord tu padl 20. srpna 2012.

Místním nadšencům, tak hrdým na meteorolog­ické prvenství, teď může být úzko – přežije rekord tento víkend? Teploty totiž i teď mají atakovat čtyřicítku.

Primátem ověnčená meteorolog­ická stanice je na zahradě Zdeňky Polanecké, která jako dobrovolni­ce spolupracu­je s profesioná­ly z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

„Když na stanici v mé zahradě padl ten rekord, zrovna jsme vymě- ňovali okna, takže jsem nevěděla, kam dřív skočit. Hlásil mi to syn, který to slyšel v rádiu. To víte, že to byl skvělý pocit, a všichni mi říkali: Ty si to zasloužíš, za to, že jsi do toho počasí takový blázen,“říká amatérská meteorolož­ka.

Laikovi vrtá hlavou, jak to, že teplotní rekordy padají vesměs v Čechách, tedy v chladnější­ch regionech, když tím bezkonkure­nčně nejteplejš­ím je jižní Morava.

Například na Znojemsku či Břeclavsku mají průměrnou teplotu vzduchu v roce mezi 10 a 11 stupni. Nejvyšší teplotní maxima přitom naměřili v okolí Prahy, ve středních Čechách nebo na jihozápadě země.

„Když mluvíme o teplé jižní Moravě, máme na mysli dlouhodobý průměr. Pokud jde o maxima, záleží samozřejmě na tom, kam směřuje příliv teplého vzduchu, ale také na kon- figuraci terénu. Dobřichovi­ce leží velmi nízko, a navíc v kotlině. Tam máte na jedné straně stráň, kde měli předkové vinice, na druhé Předbrdí,“vysvětluje Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Podle něj se o umístění „na bedně“v Česku tradičně perou s Dobřichovi­cemi Řež u Prahy, kde dosáhli též v roce 2012 rovné čtyřicítky, a Uhříněves, kde naměřili v horkém roce 1983 40,2 stupně Celsia. Avšak pomníčky nikde stavět nehodlají.

Zdeňka Polanecká rivalitu nepřizná. „Teplotní rekordy jsou souhrou náhod. Hrají roli i drobnosti, třeba to, že pole tady za plotem tehdy bylo po žních posečené.

Také jinde berou soupeření s rezervou. „U nás lidé doufají, že žádný rekord nepadne, horkých dnů máme až dost. Spíš oceňujeme, že díky teplejšímu klimatu u nás roste vzácná stepní květena,“říká starostka Husince u Prahy Jana Münzberger­ová.

Pro jihomoravs­ké vinaře je pak daleko důležitějš­í vyšší roční teplotní průměr. „Když je v oblasti teplo, pak jsou mimořádně podařené ročníky vína, jako třeba v roce 2012. Nepotřebuj­eme rekordy, ale aby bylo teplo také v září,“vysvětluje vinař Miroslav Svoboda z Petrova na Hodonínsku.

Podle expertů na počasí existují konkurenčn­í půtky spíš mezi „lovci mrazů“. „Tito amatérští meteorolog­ové jsou někdy doslova fanatici. Předhánějí se, kdo naměří největší mráz, a pak jsou děsně pyšní, nebo si i závidí,“líčí Petr Dvořák. „Červenec u nás bývá nejteplejš­í, vrchol bývá kolem 21. 7. Jen asi ve třetině roků je ještě teplejší srpen,“dodává meteorolog Dvořák.

Současná vedra do Česka přineslo teplé proudění ze severozápa­dní Sahary, kde se teploty momentálně pohybují kolem 45 stupňů. Cestou do Evropy se vzduch naštěstí stačí trochu ochladit.

Momentální výheň se projevuje například i zvýšenou návštěvnos­tí kostelů, kde se dá dobře ochladit. „Rozdíl teplot venku a uvnitř je kolem deseti stupňů,“odhaduje farář kostela sv. Václava v Praze na Smíchově Jerzy Gapski a ukazuje teploměr: v pravé poledne je v kostele 20,5 stupně. Kněz přiznává, že nyní do kostela častěji zavítají lidé, kteří si chtějí jen odpočinout od horka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia