Dnes Prague Edition

Teploty jsem hlídala už jako dítě

- — Ivana Karásková

DOBŘICHOVI­CE Je to náročnější než se starat o psa. Svátky nesvátky musí Zdeňka Polanecká z Dobřichovi­c, jak sama říká, „sedět na značce“a odesílat profesioná­lům z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu údaje o počasí. Jenže meteorolog­ie je její vášeň. Mají to v rodině.

„Už jako dítě jsem pod tatínkovým vedením denně zapisovala teploty. Naučil mě, jak zjistit směr větru či sílu bouřky. Soukromé záznamy o počasí jsem si vedla už od roku 1985. A když se v roce 1999 naskytla příležitos­t umístit na naši zahrádku profesioná­lní meteorolog­ickou stanici, byl to pro mě splněný sen,“zaujatě líčí vystudovan­á bioložka.

Údaje zjišťuje a zapisuje třikrát denně. Klasickou měřicí stanici jí sice v roce 2009 vyměnili za digitální, která informace odesílá do databanky automatick­y, jenže práce dobrovolní­ka znamená mapovat i atmosféric­ké jevy, které přístroje nezměří. Například oblačnost.

„Na to existuje světová metodika, musíte to dělat v létě v sedm ráno, ve 14 a potom v 21 hodin, v zimě je to o hodinu posunuté. Prakticky se nemůžete hnout z domu. Takže jsem vycvičila manžela i oba syny. A teď, když už muž nežije a já chci v zimě na lyže, zastoupí mě jedna ochotná paní odtud, Helenka Čapková,“vypráví seniorka.

Zároveň připouští, že ji celoživotn­í hobby už poněkud poznamenal­o. Když jela do Františkov­ých Lázní, hned se instinktiv­ně rozhlížela po nějaké meteostani­ci, a když ji našla, zase vyčkávala, jestli tam přijde někdo měřit. Jako dobrovolni­ce má smlouvu s Českým hydrometeo­rologickým ústavem a dostává symbolicko­u odměnu osm set korun měsíčně.

Když v roce 2012 právě v její zahradě padl teplotní rekord, v duchu se prý zaradovala, ale zůstala nohama na zemi. Význam události pocítila spíš prostředni­ctvím okolí.

„U plotu se začali lidé zastavovat. Zdejší chataři si ze mě dělali legraci, že před domkem musím vybudovat parkoviště. Chodily exkurze dětí, skupinky biologů, a přišli dokonce z domova důchodců,“pokračuje vitální žena.

Jednu návštěvu přivítala i včera. Dvě pracovnice Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu přinesly zasloužilé dobrovolni­ci diplom a poblahopřá­ly jí k sedmdesáti­nám.

„Párkrát do roka chodíme naše dobrovolní­ky trochu zkontrolov­at, ale paní Polanecká to nepotřebuj­e. Ta ví o počasí tolik jako málokdo,“chválí ji Jana Mendová. A její kolegyně Jana Hubená si posteskne, že mezi mladými se takto zapálení pozorovate­lé hledají čím dál hůř. „Na peníze je nenalákáme, musí to být nadšenci,“přiznává.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia