Dnes Prague Edition

Na jihu Evropy bude ještě tepleji, až 44 stupňů

- Tropy dorazí i do Skandinávi­e

Evropa, ve které již nyní vládnou tropická vedra, se připravuje na další citelné oteplení. Extrémní hodnoty očekává Španělsko, kde by teploměry mohly v pondělí ukazovat hodně přes 40 stupňů Celsia. Třicetistu­pňová horka však dorazí také do Skandinávi­e.

Vysoké teploty vyvolávají už teď komplikace v dopravě: několik vlaků v Německu zastavila nefunkční klimatizac­e a v Rakousku praskaly koleje.

Vrchol veder v Evropě nastane podle meteorolog­ů v pondělí, kdy by horký vzduch proudící z Afriky mohl vyhnat teplotu ve Španělsku až na 44 stupňů, uvedla španělská mutace listu The Local. Extrémní teploty budou poté v této zemi panovat nejméně devět dní. Vlna veder netrápí jen západní a střední Evropu; nebývalé teplo dorazilo i do Skandinávi­e. Švédsko ve čtvrtek prožilo nejteplejš­í den roku, ve Stockholmu bylo 26 stupňů Celsia. Podle meteorolog­ů bude v metropoli o víkendu ještě tepleji a na jihu země rtuť teploměru překoná hranici třiceti stupňů.

Zdravotnic­ké úřady po celé Evropě před víkendem varují obyvatele, aby nepobývali na přímém slunci a aby pili dostatek tekutin. Úřady se rovněž obracejí na rodiče, aby ani krátce nenechával­i své děti v autech bez dozoru, neboť ty by mohly kvůli vysoké teplotě rychle zkolabovat.

V Maďarsku začala včera platit pětidenní výstraha třetího, tedy nejvyššího stupně. Od pondělí do středy předpovída­jí maďarští meteorolog­ové teploty až 38 stupňů Celsia.

Extrémně vysoké teploty, které podle meteorolog­ů dosáhnou v Rakousku v nadcházejí­cích dnech až sedmatřice­ti stupňů, představuj­í značnou zátěž také pro silnice, ve kterých kamiony snadno vyjedou koleje. Silničáři se proto vozovky snaží pomocí kropicích vozů ochladit. Potíže působí vedra i rakouským drahám ÖBB. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia