Dnes Prague Edition

Pojmenovat po Wintonovi ulici by bylo málo, říká pražský radní

Hlavní nádraží v Praze se také nazývá Wilsonovo na počest amerického prezidenta, který přispěl ke vzniku Českoslove­nska. Jan Čižinský přišel s nápadem na jeho přejmenová­ní.

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES Co vás jako starostu Prahy 7 přivedlo k tomu, osobně se angažovat ve změně názvu nádraží na Wintonovo? Vyprávěla vám paní Faltysová nějaké vzpomínky na Wintona? Proč po Wintonovi přejmenová­vat právě hlavní nádraží? Pro hlav

S nápadem chce pražský radní a starosta Prahy 7 Jan Čižinský oslovit nejprve rodinu ve středu zesnulého sira Nicholase Wintona, který zachránil 669 českoslove­nských dětí. Nejmladší Wintonovo dítě, Helena Faltysová, byla velmi dobrá rodinná známá. Když před několika lety zemřela, byl jsem u vyřizování její pozůstalos­ti. Viděl jsem třeba slabikář, který si přivezla z té doby, a další předměty. To téma mě hodně oslovilo a věnuji se mu, i když v porovnání s jinými jen příležitos­tně. Ano. Helena Faltysová měla trochu atypický osud, protože se v Anglii setkala s oběma rodiči a celou dobu věděla o tom, jak její záchrana probíhala. Většina dětí toto štěstí neměla. Nicméně není pravda, že by se Nicholas Winton se svým činem tajil. To vznikla spíš taková legenda, Wintonovi blízcí, jak psala i jeho dcera Barbara, o tom věděli, ale dlouho trvalo, než se k tomu příběhu dostal někdo, kdo se jím začal zabývat a dal o něm vědět. Hlavní nádraží je s jeho činností nejvíc spjaté. Odtamtud vlaky s dětmi odjížděly. Mým cílem také bylo, aby se po Nicholasi Wintonovi pojmenoval­o nějaké místo, s kterým budou lidé více v kontaktu, než je třeba ulice. Existuje podobně silný příběh Přemysla Pittera, který se za války i po ní staral o židovské děti. Je to podobně velká postava jako Nicholas Winton, na Praze 3 je po něm jedna ulice pojmenován­a, ale česká společnost ho téměř nezná. Hlavní nádraží je podle mě vhodné místo. Rozhodně bych nechtěl, aby kolem toho vznikl nějaký spor. Pokud by to mělo být předmětem nějaké hádky, tak bych to určitě nikomu nenutil ani o tom nechtěl rozhodovat. Nebránil bych se tomu. Začala diskuse, která je prospěšná, a možná, že z ní vyplyne ještě nějaká jiná varianta, která se ukáže jako úplně nejlepší. Ideální by bylo, aby konečné slovo měla rodina pana Wintona. Reakci zatím nemám. Ale je pravda, že bych raději nejdřív zkontaktov­al rodinu Nicholase Wintona. Dopis jim odešlu co nejdříve a podle toho uvidím, jaký má smysl pro tu myšlenku získávat další podporu. Pokud z diskuse, která teď začala, budou náznaky, že jde o dobrý nápad, řešilo by se to přes Zastupitel­stvo hlavního města Prahy a poté na vládě. Šlo by to asi podobně, jako když se přejmenová­valo Letiště Václava Havla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia