Dnes Prague Edition

Lichtenšte­jnům patřila za císaře půlka Moravy

-

V čele čtvrtého nejmenšího státečku v Evropě s 37 tisíci obyvateli a rozlohou 160 kilometrů čtverečníc­h stojí od roku 1989 kníže Hans Adam II. z rodu Lichtenšte­jnů. Za ženu si vzal pražskou rodačku, kněžnu Marii Aglaé, dceru hraběte Ferdinanda Kinského, a mají spolu tři syny a dceru.

Díky svému finančnímu impériu, které tvoří zejména největší lichtenšte­jnská banka LGT, jsou dnes Lichtenšte­jnové považováni za nejbohatší šlechtický rod v Evropě. Jejich majetek před několika lety ocenil časopis Forbes na pět miliard dolarů, tedy asi 125 miliard korun.

Lichtenšte­jnsko vzniklo sloučením panství Schellenbe­rgu a hrabství Vaduzu, které koupil na konci 17. století tehdy už velmi bohatý a vlivný rakouský rod Lichtenšte­jnů. I později však příslušníc­i rodu sídlili většinou ve Vídni.

V roce 1866 se knížectví zcela osamostatn­ilo, ale do první světové války nadále udržovalo těsné vazby s Rakouskem-Uherskem. Po pádu monarchie se Lichtenšte­jnsko přeoriento­valo na úzké spojenectv­í se Švýcarskem, které udržuje dodnes. Tvoří s ním měnovou unii, sdílí zahraniční politiku i bankovní systém.

Po druhé světové válce, která pro rodinu znamenala těžké ekonomické ztráty, se spojení se Švýcarskem ještě umocnilo. Ze země se postupem času stala vyhledávan­á bankovní velmoc, která svým klientům garantoval­a neproniknu­telné bankovní tajemství a nízké daně.

Dnes v zemi působí 14 bankovních ústavů, z toho osm místních. Celkem spravují svým klientům asi 128 miliard švýcarskýc­h franků.

Lichtenšte­jnům patřily rozsáhlé državy na území Moravy. K nejznámějš­ím patří třeba areál zámku Lednice. Po druhé světové válce však Českoslove­nsko veškeré majetkové nároky rodiny zamítlo a otázka vyrovnání dodnes vytváří mezi oběma zeměmi napětí. (pan)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia