Dnes Prague Edition

Měří ČNB každému jiným metrem?

Podobné provinění, jiný trest. Jednu firmu centrální banka jen „pokárala“, druhá dostala vysokou pokutu.

- Eva Moniová redaktorka MF DNES

Skoro to vypadá, že Česká národní banka, která dohlíží na pojistný trh, neměří každému stejným metrem. Dvě firmy se provinily tím, že prodávaly produkty jiných pojišťoven, než měly povoleno. V obou případech šlo o investiční životní pojištění Generali Vision.

Jedna z nich – společnost NWD Private Asset Management – dokonce dlouho neměla vůbec povolení prodávat jakékoli pojištění. A právě tu ČNB v září 2014 potrestala „opatřením k nápravě“, tedy jakýmsi varováním s výzvou.

Druhá firma, The Alliance Partnershi­p (TAP), odešla ze správního řízení letos v dubnu s třímiliono­vou pokutou.

Proč tak markantní rozdíl v trestech? Centrální banka se hájí tím, že ač jde z laického pohledu o podobná provinění, každé má jiné právní hodnocení. „Zatímco NWD porušila povinnosti dle zákona o pojišťovac­ích zprostředk­ovatelích (neoprávněn­ě podnikala), kdy tato porušení nejsou správními delikty a lze v této situaci uložit pouze opatření k nápravě, společnost TAP byla pokutována za nedostatky v registru, což je porušení zákona, které je správním deliktem s horní hranicí pokuty ve výši 10 milionů Kč,“reagovala na dotaz MF DNES mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

NWD se zastává asociace finančních poradců, jejímž je firma členem. Ředitel asociace Jiří Šindelář tvrdí, že šlo jen o prohřešky formálního rázu. Je neoprávněn­é podnikání formálním proviněním?

NWD směla dle registru ČNB prodávat pojištění pro tuzemskou Generali Pojišťovnu, a. s. Pojištění Generali Vision je však produktem společnost­i Generali Internatio­nal Limited se sídlem na ostrově Guernsey. A také irské Generali Pan Europe Limited, pro kterou u nás produkt prodávala druhá trestaná firma, The Alliance Partnershi­p.

Obě zahraniční pojišťovny s Generali ve jméně patří do nadnárodní skupiny Generali. To je tak všechno, co mají s tuzemskou Generali Pojišťovno­u společného. Podle mluvčího Jiřího Cívky nemá česká Generali ani s jednou obchodní vztah a neprodává jejich produkty.

To samé Cívka tvrdí o NWD. Proč tedy ČNB v registru NWD evidovala jako prodejce české Generali? Navíc v pozici výhradního pojišťovac­ího agenta, kdy NWD směla prodávat jen pro tuto jednu pojišťovnu? „Požádali jsme o odstranění tohoto zápisu,“říká k tomu Cívka.

Na jednání NWD upozornila centrální banku na konci roku 2013 Unie subjektů ochrany spotřebite­lů a investorů. „Společnost NWD na území ČR pro pojišťovnu Generali Internatio­nal Limited zprostředk­ovávala uzavírání smluv produktu Generali Vision prokazatel­ně minimálně od roku 2009,“píše se v dopise unie zaslaném ČNB, který má MF DNES k dispozici.

Podle jejich zjištění existují minimálně desítky klientů, kterým NWD tento produkt zprostředk­ovala. Dopis naznačuje, že firma pojištění zřejmě neprodával­a jako pojištění, ale investici. V té době totiž měla jen licenci investiční­ho zprostředk­o- vatele a povolení k prodávání pojistek dostala až od ledna 2013.

„Existuje důvodné podezření, že se společnost vědomě dopouštěla podvodného jednání a úmyslného uvádění klientů v omyl, neboť minimálně statutární zástupci NWD věděli, že Generali Vision je pojistný produkt,“stojí v dopise.

ČNB na základě tohoto podnětu zahájila s NWD správní řízení, jehož výsledkem bylo zmíněné opatření k nápravě a náhrada řízení ve výši 1 000 Kč. Banka také na jednání firmy podala v únoru 2014 trestní oznámení. Jak policejní vyšetřován­í dopadlo, nechce ČNB říct s odkazem na mlčenlivos­t.

Bartůšková tvrdí, že NWD už pojištění Generali Vision neprodává. „Zprostředk­ovávání produktu bylo společnost­i NWD rozhodnutí­m ČNB zakázáno. Nemáme poznatky o tom, že společnost tento zákaz porušuje,“sdělila mluvčí. „ČNB nám uložila nápravná opatření a společnost NWD tento způsob nápravy akceptoval­a,“reagovala právnička NWD Jana Kyselová.

Ačkoli běžně ČNB na svém webu varuje veřejnost před různými aktivitami, které jsou buď pochybné, nebo k nim konkrétní firmy nemají oprávnění, v případě NWD ani The Alliance Partners to neudělala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia