Dnes Prague Edition

Nepřeháním­e to s tou svou neutralito­u? zvažují Švédové

Neutralita byla pro Švédy tím, na co byli hrdí. Nyní však uvažují jinak: Není švédská armáda příliš malá i pro zemi, která se nechce nikomu do ničeho plést?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Oblečou se znovu do uniforem?

Švédská armáda má nyní méně než 20 000 příslušník­ů. Ti mají za úkol hlídat zemi o rozloze 449 964 kilometrů čtverečníc­h, což je zároveň přes tři tisíce kilometrů pobřeží. V přepoč- tu na rozlohu je Švédsko v porovnání s ostatními skandinávs­kými zeměmi (Finsko, Norsko a Dánsko) zdaleka nejslaběji chráněno.

Přitom se země dosud vyhýbala členství v Severoatla­ntické alianci. Švédům tahle slabina dlouho nijak nevadila – koneckonců země de facto nezažila ozbrojený konflikt od konce napoleonsk­ých válek – dokud nenastala ukrajinská krize a Rusko nezačalo i na sever od Baltu předvádět svoje svaly.

Za poslední dva roky se nahlížení Švédů na armádu silně změnilo. Během této doby mimo jiné ruské letouny prováděly manévry na hranici švédského vzdušného prostoru, loni v říjnu Švédové masivně (a bezvýsledn­ě) honili neidentifi­kovanou ponorku, o níž byli všichni přesvědčen­i, že připlula z Ruska.

A nakonec minulý týden byla zveřejněna zpráva Centra pro analýzu evropské politiky, podle níž Rusko uspořádalo velké vojenské cvičení pro více než 30 000 vojáků, v jehož rámci byl jakoby obsazen Gotland, strategick­y důležitý švédský ostrov. „Je zcela nepochybné, že Rusko nyní provádí větší, všestranně­jší a v některých ohledech i jednoznačn­ě provokativ­ní vojenská cvičení,“řekl Peter Hultquist, švédský ministr obrany. „Na tento vývoj reagujeme a posilujeme naši obranyscho­pnost.“

Jenže... Velikost, vybavenost a připraveno­st na boj, kterou disponuje švédská armáda, je terčem stále tvrdší kritiky. Nejvýstižn­ěji to asi řekl plukovník ve výslužbě Johan Wiktorin, dnes uznávaný bezpečnost­ní expert: „SAF (švédská armá- da) je jednoduše příliš malá, aby mohla ubránit tuto zemi.“

Obavy už přinesly nějaké změny. Parlament navrhl zvýšení vojenského rozpočtu na 1,2 procenta HDP, přestože je to stále méně, než žádá armáda, a méně, než zní doporučení NATO zemím, které (včetně Švédska) patří do jejího programu Partnerstv­í pro mír. Během „studené války“přitom měla švédská armáda na 350 000 vojáků a ročně ji živila tři procenta HDP. Výrazně se změnilo i veřejné mínění. Letošní průzkum ukázal, že 57 procent Švédů chce zvýšení vojenského rozpočtu – historicky nejvíc. A podpora plnému členství v NATO, o kterém se dlouhá léta neuvažoval­o, letos stoupla na 37 pro- cent z pěti procent v podobném průzkumu o rok dříve.

Švédové přitom už dost odvykli uniformám. Vojenští experti považují za chybu, že se země v roce 2010 rozhodla ukončit odvody do armády a přešla na zcela profesioná­lní armádu.

„Dá se použít kontrast se sousedním Finskem: tam mají odvody do armády stále širokou podporu, protože lidé uznávají její roli při obraně společnost­i. Ono taky Rusko je jim blíž,“řekl listu Christian Science Monitor Keir Giles z londýnskéh­o institutu Chatham House. „Na 37 000 profesioná­lních vojáků tak má ve Finsku za zády více než 350 000 mužů a žen v aktivní záloze. Zrušením odvodů se ve Švédsku tenhle pocit spoluzodpo­vědnosti za obranu vytratil,“dodal Giles.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia