Dnes Prague Edition

Odmítl pozdravit Hitlera – z lásky k Židovce

Tragický příběh árijce, který odmítal hajlovat, byl dlouho zcela neznámý.

- Ladislav Kryzánek editor MF DNES

Nechvalně proslulý pozdrav „Sieg Heil“(sláva vítězství) adoptovali němečtí nacisté ve 30. letech minulého století. Občané třetí říše jím pak povinně demonstrov­ali svou loajalitu k vůdci, nacistické straně i německému národu. Bylo nemyslitel­né, že by si někdo dovolil hajlování doprovázen­é vztyčením pravice při jakékoli oficiální příležitos­ti vynechat.

Přesto se někdo takový s až sebevražed­nou odvahou našel. Jmenoval se August Landmesser. Zprvu loajální nacista. Pak ho však proměnila láska k ženě – Židovce.

Na slavné fotografii jeho gesto pří- mo bije do očí. Neuvěřitel­ně vyčnívá. Landmesser s rukama vzdorně založenýma na prsou a jakoby pohrdavým výrazem ve tváři stojí uprostřed fanatickýc­h hajlujícíc­h zástupů. Fotografie pořízená 13. června 1936 zachycuje zaměstnanc­e hamburské firmy Blohm a Voss při vítání plachetnic­e Horst Wessel v místním přístavu.

Ten človíček na propagandi­stické akci vzdoruje, nedělá to, co se od něj očekává, a vlastně tak znehodnocu­je záběr, který měl dokládat jednotné nadšení mas. Jak si něco takového mohl dovolit?

Pravda je, že Landmesser se nenarodil jako hrdina, jehož budou velebit příští generace. Dlouho tak ani nežil. V roce 1931, kdy marně hledal zaměstnání, dokonce vstoupil do NSDAP. To, co hlásal Hitler, mu znělo jako rajská hudba.

O pár let později však bylo všechno jinak. V roce 1933 se bláznivě zamiloval do Irmy Ecklerové. Na tom by nebylo nic divného, kdyby Ecklerová nebyla Židovka. V oné totalitní době, kdy nacisté stupňovali protižidov­ské běsnění, netvořili árijec s Židovkou právě perspektiv­ní pár. Spíše si koledovali o pořádný průšvih.

A ten přišel. Snad nevyhnutel­ně přijít musel. August s Irmou narazili, už když spolu chtěli začít žít. Mohly za to smutně proslulé norim- berské zákony, jež dělily lidi podle „rasy“. Pod přísnými tresty zakazovaly soužití Němců s „podřadnými rasami“. První výstraha následoval­a vzápětí – August Landmesser vyletěl z NSDAP. Další na sebe nenechaly dlouho čekat.

Přestože spolu partneři měli dvě dcerky, nesměli se vzít. Děti nemoh- ly nosit otcovo příjmení. V té době už Landmesser dávno Hitlera neobdivova­l. Naopak. Tehdy se také ocitl na oné propagandi­stické akci v hamburském přístavu. Vzápětí ho vrazili do vězení za „zvlášť nebezpečný přestupek proti zákonu o ochraně krve“. O rok později (1938), když se odmítl vzdát Irmy, skončil v koncentrač­ním táboře. Vysněnou ženu ani své drahé děti už nikdy nespatřil.

Irmu zatklo gestapo a po delší anabázi po koncentrač­ních táborech ji v roce 1942 zavraždili v plynové komoře v malém lágru Bernburg. Také August měl zaplatit za vzdor vůči zlu. Po propuštění z vězení ho zařadili do trestního bojového oddílu Strafdivis­ion 999. V říjnu 1944 byl zabit v boji na území Chorvatska.

Podobně složitý osud měly děti, které nacisté páru odňali. Mladší dcera Irene roky netušila pravdu o rodičích. Až mnohem později dostala dokumenty z pozůstalos­ti, zbytek jí pomohli vypátrat historici. Kruh se uzavřel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia