Dnes Prague Edition

Jak chtěli Britové stěhovat Hongkong do Irska

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Mohl by to být docela vydařený díl z britského seriálu Jistě, pane ministře. A třeba se tato událost v nějakém komediální­m snímku jednou i ocitne.

Včera se však tato zpráva na některých zpravodajs­kých webech tvářila poměrně seriózně. Tisk si zjevně nebyl chvíli jist tím, do jaké míry byla míněna vážně.

Vše začalo odtajněním materiálů z Národního archivu z roku 1983. Konkrétně zveřejnění­m dokumentů ministerst­va zahraničí, u nichž figuroval název: Nové osídlení Sever- ního Irska z Hongkongu. „Britští úředníci zvažovali přesídlení populace z Hongkongu do nového ‚městského státu‘ v Severním Irsku. A to v době nepokojů v Ulsteru v rámci plánu, jak naložit s končícím britským pronájmem východní kolonie,“psal The Independen­t a upozorňova­l, že úředníci reagovali na návrh nadšeně.

Plán přesunout do ani ne dvoumilion­ového a tehdy velmi neklidného Severního Irska na 5,5 milionu Číňanů se zrodil v hlavě vysokoškol­ského učitele Christieho Daviese.

Ten navrhoval, aby se vytvořil nový městský stát, jelikož obyvatelé Hongkongu prý nebudou mít po převedení teritoria pod čínskou správu v roce 1997 politickou budoucnost. Přesídlení by mohlo oživit stagnující ekonomiku Severního Irska, tvrdil muž, jenž se zabývá sociologií humoru. A jak teď říká, celé to byl od počátku vtip.

„Můj článek byl tehdy vřele přijat v Hongkongu, kde ale poznali, že jsem si dělal legraci. Irové nerozumějí satiře a nemají smysl pro humor, takže tipuji, že to někteří vzali vážně,“řekl listu The New York Times.

Když se totiž jeho idea objevila v říjnu roku 1983 v listu Belfast News Letter, zaujala severoirsk­ého úředníka George Fergussona a odstartova­la čilou diplomatic­kou konverzaci. On sám psal, že by měl být nápad brán vážně. „V tuto chvíli vidíme v návrhu opravdové výhody,“psal s tím, že nápad by mohl přesvědčit unionisty, že Londýn to myslí se zachováním Ulsteru v království vážně, a vylíčil celou řadu dalších pozitiv.

Z odpovědí diplomata Davida Snoxella už je víc cítit, že celou věc nejspíš opravdu nebral vážně. Zároveň se držel zdvořilého a diplomatic­kého tónu. „Nadnesl jste některé důležité úvahy, kterými se budeme pečlivě zaobírat,“reagoval. Jedním dechem ovšem upozorňova­l, že se musí vzít v potaz možnost, že příliv lidu z Hongkongu může vyvolat v Ulsteru protireakc­i v podobě exodu „původního obyvatelst­va“, které se na lodích vydá do Hongkongu... Včera Snoxell tvrdil, že konverzace byla jen zábavou mezi kolegy. „Bohužel už není možné si dělat legraci, britská diplomacie o smysl pro humor přišla,“řekl BBC.

Proč byla konverzace utajena, není jasné. Některá média jako The Guardian či Deutsche Welle připomněla, že k tomu došlo v době napě- tí, kdy Severní Irsko sužovalo sektářské násilí a Londýn velmi vážně řešil návrat Hongkongu Číně. Podle novinářů tak debata rovněž odrážela určitou tehdejší nejistotu a podráždění úředníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia