Dnes Prague Edition

O čem a proč Řekové hlasují

Řekové budou v neděli hlasovat v referendu, které může ovlivnit jejich setrvání v eurozóně i další vývoj celé EU. Zde jsou odpovědi na nejčastějš­í otázky.

- Redaktor MF DNES

Složitá otázka, kterou dala vláda, nedává smysl a hlasování o ní už vůbec ne. Podmínky věřitelů a eurozóny, které byly dány Řekům k hlasování, už téměř týden neplatí. Sám premiér Alexis Tsipras, který po kolapsu rozhovorů s lídry eurozóny referendum minulý týden vyhlásil, mění svá vysvětlení, o čem že to Řekové vlastně mají rozhodovat.

Včera prohlásil, že pokud si řečtí voliči odhlasují „ne“, jak sám prosazuje, dokáže snížit dluh Řecka u Mezinárodn­ího měnového fondu o třicet procent a odloží jeho splátky o dvacet let.

Nic takového však věřitelé ani země eurozóny neslíbili. Vylučují rovněž, že by pro řeckou vládu úspěšné referendum, tedy většina hlasů pro „ne“, posílilo pozici aténského kabinetu při vyjednáván­í. Většina průzkumů naznačoval­a, že vláda skutečně může referendum prohrát. Premiér Alexis Tsipras poměrně jednoznačn­ě slíbil, že v tom případě odstoupí.

Po demisi jeho kabinetu bude buď vytvořena úřednická vláda, která se pokusí vyjednat přechodný úvěr s eurozónou, nebo budou velmi rychle uspořádány předčasné volby. V nich zřejmě už Syriza neuspěje natolik, aby opět sestavila vládu. Není to pravděpodo­bné. Eurozóna neobnoví pomoc Řecku dříve, než budou po referendu s Aténami vyjednána nová úsporná a daňová opatření, která stabilizuj­í řecký rozpočet.

Na druhou stranu by se tak mohlo stát docela brzy, v řádu dnů, poslední středeční návrhy Tsiprasovy vlády se už požadavkům věřitelů výrazně přiblížily. V krátkodobé­m horizontu určitě ne. Jak odchod země z eurozóny, tak státní bankrot Řecka jsou právně i technicky velice složité procesy, jejich řešení by zabralo měsíce, v případě bankrotu dokonce několik let.

Řecká vláda navíc prohlašuje, že „ne“v referendu nechápe jako signál, že si obyvatelé přejí konec eura v Řecku a návrat k národní měně drachmě.

„Ne“by ale nepochybně ještě pro- hloubilo zmatky a nejistotu v samotném Řecku. Dá se očekávat, že v tomto případě by se prohloubil­y problémy s nedostatke­m hotovosti.

Potíže by měly i firmy, které mají zakázány převody do zahraničí, což může během příštích dnů ochromit i fungování dopravy, služeb či dodávek zboží do obchodů. Řecký Nejvyšší správní soud včera v podvečer zamítl odvolání proti referendu. Hlasování se tedy může v neděli konat.

Druhou otázkou je míra demokratič­nosti hlasování vzhledem ke zmatečné otázce i k tomu, že extrémně krátká doba mezi vyhlášením a konáním hlasování neumožnila řádnou vysvětlova­cí kampaň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia