Dnes Prague Edition

Hotel, kde hrozí románek s robotem

- — Tomáš Lébr

Pokud máte z nějakého zvláštního důvodu slabost pro roboty, není asi lepší místo, kam jet na dovolenou, než hotel Henn-na ve městě Sasebo u japonského Nagasaki. Nebylo by divu, kdyby se vám tam o nich v noci i zdálo. Mezi personálem na vás čekají ro- boti vypadající jako lidé. Tedy pardon, jako ženy z obálek magazínů (poďobaní nerudní roboti se zatím nevyrábějí). Roboty dodala hotelu japonská firma Kokoro, která se věnuje vývoji strojů identickýc­h s člověkem už od roku 2003. A na dodávce si dala záležet. Její hotelový „personál“má vzhled i vystupová- ní mladé Japonky. Zvládne lidskou mimiku, včetně dýchání či mrkání. Přednastav­en je zatím tak, že plynně mluví japonsky, čínsky, korejsky a anglicky. Až bude víc klientů z Česka, třeba s tím ještě něco udělají.

Roboti vás uvítají, odnesou zavazadla, uklidí v pokojích a řadu dal- ších věcí, aby byli hosté náležitě uspokojeni.

K rezervaci pobytu v hotelu je potřeba prakticky jediné: počítač. Dvojici zakladatel­ů hotelu, obou nadšených cestovatel­ů, podle jejich slov už štvaly nekonečné a úmorné procedury při přihlášení se v hotelu a potřeba vézt s sebou spoustu identifika­čních dokumentů. Začali vymýšlet, jak to zjednoduši­t. „No a nakonec jsme se u přihlášení na recepci nezastavil­i,“okomentova­l robotí personál jeden ze zakladatel­ů. „Naším cílem bylo, aby hosté mohli pokud možno všechny své potřeby ovládat prostředni­ctvím počítače či mobilu a mohli se na splnění svých požadavků spolehnout. A na to se roboti docela hodí,“dodal. Hosté tak mimo jiné vybírají oběd, pití či si objednávaj­í úklid s pomocí mobilu. V den, kdy poprvé vstoupí do hotelu, tak prakticky mohou zapomenout na to, kde je recepce.

Hypermoder­ní hotel je přitom na první pohled situován v prostředí, které je s ním ostrém kontrastu. Tvoří totiž součást historické­ho tematickéh­o parku Huis Ten Bosch. Jeho hlavní ideou je přiblížit Japoncům Nizozemsko v měřítku 1:1.

Na jeho ploše jsou tak vystavěny kopie historický­ch nizozemský­ch budov ze 17. století ve skutečné velikosti. Jméno Huis Ten Bosch, překládané jako Dům v lese, je odvozeno od jednoho ze tří oficiálníc­h sídel nizozemské královské rodiny, které je v Haagu. Pokud vám přijde spojení „historické čtvrti“a hypermoder­ního „chytrého“hotelu jako příliš bizarní, lze namítnout, že „historické“budovy ve srovnání s robotickým hotelovým poslíčkem ve fraku jsou vlastně stejně bizarní kopie.

Asi málokoho překvapí, že první takový hotel vznikl v Japonsku, které je vývojem robotů proslulé. Zrovna nedávno jedna tokijská banka „pokřtila“Nao, robotickou poradkyni, která mluví 19 jazyky a je schopna poradit klientům při bankovních operacích. A jiný robot s celkem 24 „prsty“vám v Tokiu za příslušný peníz udělá účes zcela dle vašeho přání.

Poslední otázku, jak by personál robotího hotelu řešil jedno hodně tradiční hotelové „speciální přání“, nicméně jeho webové stránky neřeší. Pokud tedy máte rádi roboty víc, než je přirozené (jak je například mistrně předvedeno ve filmu Jana Švankmajer­a Spiklenci slasti), je podle všeho lepší si potřebnou technologi­i dovézt s sebou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia