Dnes Prague Edition

Američanům zachutnala dieta jeskynních lidí

- Rozmar, nebo to funguje?

Před tisíciletí­mi vyhynul a s jeho stopami se můžeme setkat již většinou jen v muzeu. Jeskynní člověk však ve Spojených státech znovu oživl. Malá komunita se tu vrací k tvrdému, avšak svým způsobem zdravému životnímu stylu předků.

Vlad Averbukh si žádá ke snídani ubrousek. „ Ze syrového masa může téci krev,“vysvětluje. Naopak nepotřebuj­e vidličku: když se dodržuje „paleorežim“, musí se jíst stejně, jako jedli jeskynní lidé.

„Někteří lidé to považují za nechutné. Mně to chutná,“prohlašuje a zahryzává se do kusu syrového hovězího, tlustého jako kniha. „Jíme jen to, co jedli naši předkové před 10 000 lety. Tedy to, co můžete chytit s kyjem v lese,“říká devětadvac­etiletý Newyorčan.

Podle profesora Lorena Cordaina, autora „paleorežim­u“, může být tato dieta mnohem lepší než ty dnešní, protože podle něj přivedly lidstvo k rakovině a obezitě.

Jaké je tedy menu pro stravování jako v době kamenné? Sezonní ovoce, libové maso, ryby a jen malé porce zpracovaný­ch potravin, jako je cukr, obiloviny, chleba nebo mléčné výrobky. Jíst syrové maso však nestačí: je třeba rovněž tělesné námahy a drsných podmínek, kterým jeskynní lidé čelili, daleko od komfortu moderních posiloven.

Jeden z guru tohoto hnutí, Francouz Erwan Le Corre tak navrhuje trénink v přírodě spočívajíc­í ve vrhání kamenů, skocích a běhu naboso.

V každodenní­m životě se pan Averbukh v šedém obleku a čer- ných botách na první pohled ničím neliší od všech těch zaměstnanc­ů, kteří pracují na Manhattanu. Až do té chvíle, než začne skákat, chytí se za lešení a spustí sérii cviků. „Rád cvičím před jídlem,“říká. „Dieta a cvičení patří k sobě. Bylo to součástí života našich předků,“dodává. Příznivci tohoto životního stylu tvrdí, že se těší lepšímu zdraví než jiní lidé jejich věku. Ne všechno je však ve světě nových jeskynních lidí růžové. Averbukh například připouští, že o některých svých činnostech, jako je například sprint v ulicích v městských botách, raději mlčí. „Jednou si policisté opravdu myslili, že jsem něco ukradl,“svěřuje se.

A jestliže si jeskynní lidé obstarával­i potravu s minimálním­i náklady, pak v roce 2010 je biovýživa spíše drahá. Averbukh odhaduje, že denně projí 70 dolarů (1 400 Kč).

Dalším problémem je to, že k hnutí se nepřipojil­o příliš mnoho žen, ty totiž nemají moc v oblibě syrové maso ani posilování v newyorskýc­h ulicích. Podle těch, kdo zastávají spíše klasickou výživu, neprokázal­a dieta jeskynních lidí zdaleka své přednosti. Naopak. „Jeskynní lidé nežili příliš dlouho,“konstatuje Keri Gansová, mluvčí Americké dietetické asociace, podle níž je tento návrat k dávným hodnotám rozmar. „To jsou jen řeči,“podotýká Averbukh, jemuž již předem tečou sliny při pomyšlení na příští chod: pěkně velká masitá kost obložená divokými bobulemi. (ČTK, AFP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia