Dnes Prague Edition

60 000 lidí odešlo. A nemá důvod se vracet

-

Moravskosl­ezský kraj má sice sebevědomí na rozdávání, místní – od obyčejných lidí po osobnosti – se pravidelně ohánějí tím, jak se jim tu dobře žije, jak na region razovity nedají dopustit a jak ho mají rádi, mám to ostatně nastavené stejně, ale pak jsou tady statistiky a ty říkají, že z kraje odešlo za posledních deset let 60 000 lidí. Třicet tisíc jich v rámci republikov­é migrace přišlo, nicméně dalších třicet z regionu prostě zmizelo. Nejvíce lidí šlo do středních Čech na jižní Moravu či do vedlejšího Olomouckéh­o kraje. Myšlenka, že by lidé utíkali jen z města, úplně neobstojí, neboť nejčastějš­ím cílem stěhování jsou Praha, Brno, Plzeň a Olomouc.

Ostrava ve srovnání s nimi kvalitou života jednoduše pokulhává. Důvody migrace, krom odlivu mozků za prací, statistici nechtějí moc rozebírat, stačí se však dívat trochu kolem sebe. Zjednoduše­ně se to dá přenést na události každého obyčejného týdne. Tady jsou zprávy z toho posledního. Z některých vás mrazí, z jiných je vám smutno a u dalších si říkáte, že to tak slavné nebude ani s tím sebevědomí­m.

Stavební firma VOKD byla kdysi pojem. Ono všechno, co v sobě neslo název OKD, bylo pojem. Dnes je to jinak. OKD je za svým zenitem a VOKD je na tom ještě hůř. Kdysi se společnost dala označovat tak trochu za krajské rodinné stříbro. Nyní po pár měsících víry v to, že se staré dobré časy aspoň nějak podaří zachovat, míří do konkurzu. Firma to oznámila jen pár hodin před stěžejním hlasováním o schválení reorganiza­ce.

V Ostravě v pondělí začal soud s Petrem Kramným, který je obžalován ze zabití své manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Každý ten případ zná, každý jej sleduje, každý má na něj nějaký názor. A každý si u něj řekne – no jo, Ostrava... Ano, stále platí ona zjednodušu­jící zkratka, že pokud se někde stane nějaké fakt divné krimi, tak máte poloviční jistotu, že se odehrálo v Mo-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia