Dnes Prague Edition

Kolaps, požár, ale i zkažená voda. Tropy potrápí Prahu

Tropické teploty o víkendu zkomplikuj­í život v Praze. Kolaps na slunci hrozí i zdravým lidem. Sluneční žár navíc ohrožuje vodu v některých domácnoste­ch a může zapříčinit požáry. Výrazně stoupá spotřeba elektřiny.

- Adam Váchal redaktor MF DNES Kvalita vody půjde dolů

Brzy ráno otevřít okna, vyvětrat a poté zatáhnout rolety a ven na slunce jít až po třetí hodině. Takový plán na víkend mají ve vysočanské­m domově seniorů v Bassově ulici. Starší lidé, kteří na místě bydlí, se podle tamního ředitele budou držet ve stínu a pravidelně pít. Podobný denní režim by měli zvolit i ostatní obyvatelé Prahy pokročiléh­o věku. Právě oni totiž jsou v těchto tropických dnech nejpočetně­jší rizikovou skupinou, která čítá přibližně čtvrt milionu lidí.

Meteorolog­ové varují, že se teploty během soboty a neděle v Praze vyšplhají až na 37 stupňů. Bezvětří navíc zapříčiní vyšší takzvanou pocitovou teplotu. „Lidem tak bude připadat, jako by bylo 42 stupňů,“vysvětluje meteorolož­ka Dagmar Honsová. Také Český hydrometeo­rologický ústav varuje, že na slunci mohou lidé kolabovat.

Největší nebezpečí hrozí vyjma seniorů také malým dětem, těhotným ženám, astmatikům. Zvlášť obezřetně by se podle lékařů měli chovat lidé se srdečními potížemi. Těch praktičtí lékaři na území Prahy hlásí přibližně sto tisíc. Reálně jich je však více, údajně až čtvrtina populace.

Podle lékařů však mohou být ohroženi i zdraví lidé, a to v případě dehydratac­e či nadměrné fyzické zátěže na slunci. Právě kvůli těmto rizikům zpozorněli i zaměstnava- telé. „Horké dny při teplotách nad 26 stupňů zvyšují zátěž zejména řidičů z povolání. Zajišťujem­e jim proto dostatečné množství nápojů, klimatizac­i a letní variantu uniformy,“popisuje referentka dopravního podniku Soňa Jindráková.

Městská policie rozdává svým strážníkům před směnou lahev balené pitné vody. Hlídky pohybující se přímo na slunci se navíc budou častěji střídat. „V těchto dnech se zaměřujeme především na suché porosty, abychom předcházel­i hrozícím požárům,“popisuje mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Pražská záchranka přes obavy meteorolog­ů neplánuje navýšit počty sloužících zaměstnanc­ů. Podle své mluvčí Jiřiny Ernestové velká část Pražanů totiž odjela z města a počet výjezdů se zatím kvůli vedru oproti průměru nezvýšil. Požáry podle hasičů hrozí především na místech, kde jsou vysušené rostliny. Pozor by si měli dávat kuřáci. Ti by například neměli nechávat plynové zapalovače ve svých autech. Ulice metropole bude po celý víkend ochlazovat osmnáct kropicích vozů, které denně rozpráší do ulic 500 kubíků vody.

Kromě požárů může sluneční žár také ovlivnit kvalitu vody. Konkrétně tu v bazénech, ale například i ve studních. „Doporučuje­me proto lidem, aby si nechali zkontrolov­at kvalitu vody ve své studni,“říká mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Energetici očekávají, že v Praze o víkendu výrazně stoupne spotřeba elektřiny. „Předpoklád­áme, že to bude až o dvanáct procent, a to kvůli klimatizac­i. Procentuál­ně je to obdobný nárůst spotřeby, jako když v zimě přijde extrémně chladné počasí,“vysvětluje mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Podle něj je velmi malá pravděpodo­bnost, že by vedro způsobilo výpadky elektřiny. Ty by teoreticky mohly způsobit solární elektrárny, které by vyráběly více elektřiny, než by byla Praha schopna spotřebova­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia