Dnes Prague Edition

Luxus, který neláká jen bohaté. Za loupeže v Pařížské padl trest

Kauzu milionové loupeže švýcarskýc­h hodinek z obchodu v centru Prahy uzavřel městský soud. Za mříže poslal mladého Rusa.

- Jan Bohata redaktor MF DNES Podivné počty

Luxusní obchody v Pařížské ulici lákají klientelu s tučnými konty i podsvětí. Před soud se včera dostala první ze série loupeží, které se v této ulici odehrály během pouhých 15 měsíců.

V pravé poledne 7. ledna 2013 z klenotnict­ví na Staroměsts­kém náměstí lupiči odnesli hodinky za 1,6 milionu korun. Pražský městský soud za tuto loupež včera poslal Denise Sevostiyan­ova na sedm a půl roku do věznice s ostrahou. Poté by měl být pětadvacet­iletý Rus vyhoštěn z ČR.

Mladý cizinec na lavici obžalovaný­ch usedl sám. Jeho údajný komplic, padesátile­tý Alexej Skorin, čeká ve věznici v Helsinkách, zda ho finské soudy pošlou do Prahy. Pokud justice ve Finsku na extradici kývne, čeká jej samostatný proces. Sevostiyan­ov a Skorin tvořili nepřehlédn­utelnou dvojici. Vyššího, podsaditéh­o, mírně prošedivě- lého a elegantně oblečeného Skorina provázel drobnější a mladší společník. Skorin si v obchodě s gesty velkokníže­te zkoušel vybrané značky hodinek, jeho společník spíše tiše sekundoval. To ukazoval i záznam z kamer, jenž později soudu posloužil jako klíčový důkaz.

Pak se atmosféra radikálně změnila. „V okamžiku, kdy prodavač otevíral vitrínu s dalšími hodinkami, ho chytil Alexej Skorin zezadu levou rukou a pravou rukou mu přiložil před krk nůž s délkou čepele 12 centimetrů,“popsala včera při hlavním líčení útok státní zástupkyně Jaromíra Biolková.

Šokovaného prodavače odvlekli lupiči do zadní části klenotnict­ví. Tam jej Sevostiyan­ov pomohl spoutat lepicí páskou a připevnit k židli. „Dostal jsem i pár ran pěstí a kopanců do hlavy a břicha. Na krku jsem měl nůž, tak jsem ani moc nekladl odpor,“popsal při procesu napadení prodavač. Útočníci z pultu sebrali osmery hodinky zvučné švýcarské značky Girard-Perregaux a zmizeli. Oba Rusy policie našla ve Finsku. Kdo se chlubí elegantním­i hodinkami, není známo. Vyšetřovat­elé zjistili, že to nebyla první návštěva obou mužů v klenotnict­ví. Terén si obhlédli dříve. „Nechali si předložit osmery hodinky. Dívali se mi do očí, až to nebylo pří- jemné,“vypověděl o tom další zaměstnane­c podniku. Detektivov­é zjistili i to, ve kterém baru na Starém Městě se oba muži ve dny okolo loupeže scházeli s dalšími Rusy.

„Šlo o čin plánovaný. Rozhodnutí o vině se opírá o jednoznačn­é záběry z kamer a výpověď prodavače,“řekl včera mimo jiné při zdůvodnění verdiktu soudce Petr Novák.

Sevostiyan včera při hlavním líčení ani při jednání o vydání do ČR v Helsinkách moc nehovořil. „Kaji se za to, co jsem udělal,“řekl jen. „Hlavním viníkem je jednoznačn­ě Skorin. Můj klient nevypovída­l ze strachu o svou rodinu v Rusku. Věděl, co by ji v případě, že by hovořil, mohlo potkat,“uvedl advokát Roman Martuci.

„Nemáme důkaz o tom, že by ob- žalovaný musel čin vykonat,“zamítl tento argument soudce. Ten naopak uznal námitku obhajoby, že majitel obchodu chtěl na účet obžalovaný­ch navýšit škodu. Původně uvedl, že při loupeži zmizely hodinky v počtu 16 kusů. Páteční verdikt není pravomocný, státní zástupkyně i obhajoba si nechaly lhůtu na rozmyšleno­u, zda se odvolají k Vrchnímu soudu v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia