Dnes Prague Edition

Bývalí primátoři půjdou před soud. Bém nemusí

-

Tomáš Hudeček (Nezávislí) a Bohuslav Svoboda (ODS) si připomenou časy, kdy spolu vládli pražskému magistrátu. Nebude to však nic příjemného. Jejich minulostí se totiž bude zabývat Městský soud v Praze. Konkrétně obžalobou, podle které bývalá rada města spolu s několika úředníky porušila zákon o zadávání veřejných zakázek, když bez výběrového řízení zvolila firmu Haguess jako správce systému Opencard. Obžalováno je celkem patnáct lidí.

Městský soud se koncem minulého roku odmítl obžalobou zabývat a vrátil ji k dopracován­í státnímu zastupitel­ství. To však proti tomuto kroku podalo stížnost a uspělo.

Podle informací, které přinesla jako první Česká televize, poslal vrchní soud případ zpět nižšímu soudu 29. června.

Podle státního zastupitel­ství bývalí radní svým špatným postupem způsobili hlavnímu městu několikami­lionovou škodu. Radní, kteří jsou obviněni z porušení pravidel hospodářsk­é soutěže či z porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu odmítají. Brání se tím, že v dané situaci nemohli postupovat jinak kvůli licenčním smlouvám. Obávali se, že kdyby společnost­i Haguess nesvěřili správu systému, mohla by Opencard zkolabovat, a cestující by tak například nemohli prokázat, že mají na kartě nahrané předplatní jízdné.

Podle Hudečka i Svobody celý problém vznikl v roce 2006, kdy město nastavilo špatně smlouvy se společnost­í Haguess. Tehdy byl primátorem Pavel Bém (ODS), ten však mezi obžalovaný­mi není. To politici, které čeká soud, vidí jako nespravedl­nost. Právě kvůli smlouvám z roku 2006 se totiž cena za projekt vyšplhala už na přibližně 1,4 miliardy korun. (av, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia