Dnes Prague Edition

Fantastick­á čtyřka českýma očima

-

„Alberto bývá často uzavřený. Když se něco děje, snaží se to vyřešit sám v sobě. Nepřenáší své problémy na tým, nepoznáte je na něm.

Je jedním z lídrů, pro které pracujete vážně rádi. Bojuje vždy do poslední chvíle, i když mu to nejde podle jeho představ. Všichni jsme parta kamarádů, která je schopná obětovat se pro lídra. Navzájem si s Albertem stoprocent­ně věříme, což je velký bonus.

Doufám, že si po Giru dostatečně odpočinul a bude v pohodě. Ukázal formu už vítězstvím na přípravném závodě Route du Sud, i když to samozřejmě není Tour. Ale stejně tak Nibali vyhrál italský mistrák a Froome závod Dauphiné, takže ti ostatní jsou na tom také dobře.

Hodně napoví prvních devět dnů, kde jsou časovky, kostky, vítr nebo dojezdy na obtížné zdi. Pro Alberta, ale i pro Nibaliho by bylo ideální, kdyby tam nachytali Quintanu v nepozornos­ti a přivezli si do hor na něj tři nebo čtyři minuty náskoku. Quintana dlouho předtím nezávodil, může se proto složitěji rozjíždět. Zato v horách může potom coby vrchař ostatní převýšit.“(tm) „Mimo kolo, v normálním životě, je Chris klidný a starostliv­ý, pomáhá i lidem okolo sebe a je až moc hodný. Na kole je naopak pořádně průbojný a při trénincích se z něj stává perfekcion­ista. Třeba na kempu v Nice, když jsme v poslední hodině už byli všichni prošití, oznámil: A teď se ještě budeme točit To jsou věci, které bych sám nevymyslel. Ne všem se to líbí, ale lídr je lídr.

Do sestavy týmu si určitě řekl své. Že v ní jsem i já, je pro mě projevem důvěry, který těší i zavazuje.

Zatím Froome, Contador i Nibali předváděli v sezoně podobnou sílu jako loni před Tour – a stejně tak Quintana opět jednou před Grand Tour trénoval stranou od všech v kolumbijsk­ých výškách.

Všichni hovoří o souboji této Velké čtyřky. Ale klidně se může stát, že z ní po prvním týdnu zbude jen Velká dvojka, protože nástrahy úvodních etap někoho sejmou. Nebo přibudou do boje o pódium Rodríguez, Pinot, van Garderen. Tour je nevyzpytat­elná.

Pro nás na ní platí jediný plán: jedeme pro Chrisovo vítězství.“(tm) „Sice Nibaliho osobně neznám (když já s cyklistiko­u končil, on teprve začínal), ale navenek na mě působí, že je úplně v pohodě. Jeho vystupován­í i způsob, jakým závodí, jsou elegantní. Ze čtveřice top favoritů mu fandím asi nejvíc.

Je závodníkem, který umí všechno, tak jako slavní šampioni minulosti. Zajede na kterékoliv trati, ať jsou to klasiky, etapáky, hory, kostky. Jede dobře na větru, nic mu nedělá problém. Proto je mi nejbližší.

Jak Contador, tak Froome jsou sice papírově lepší než on, ale v třítýdenní­m závodě hraje roli spousta faktorů. Jen vzpomeňte na loňský rok, kdy obě největší hvězdy spadly, odstoupily a Nibali vyhrál. Ale zaslouženě! Ovládl jednu etapu, pak druhou, další a sebevědomí šlo potom tak nahoru, že se cítíte neporazite­lný.

Letos to samozřejmě bude mít těžší. Ale tým, který mu Astana poskládala, je skvělý a bude na Tour jen pro něj. Navíc je Vincenzo obhájcem. Požene ho, že jede s jedničkou na zádech, to bude pro něj obrovská motivace. Rozhodně ho nevidím jako toho třetího vzadu.“(fil)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia