Dnes Prague Edition

Otec Štybar dohání spánkový deficit. A zaútočí na kostkách

Tohle nebylo jednoduché loučení. Místo aby pomáhal doma manželce s právě narozeným synem Lewisem, odcestoval Zdeněk Štybar pět dnů po porodu na svou první Tour de France. „I to je součást naší práce,“říká smířeně před dnešním startem úvodní etapy.

- V takové chvíli musí být asi hodně obtížné koncentrov­at se na závod. Motivace vám určitě nechybí, že? Třeba o tu čtvrtou, která se zčásti jede na vašich oblíbených kostkách? Máte sice doma zlata z cyklokroso­vých šampionátů, ale Tour je pro vás nová. Jak s

Dlouho snil o tom, že se na nejslavněj­ší etapový závod světa dostane. A když už se to Zdeňku Štybarovi povedlo, dostavily se smíšené pocity. „Tím, že se nám narodil Lewis, jsem ani moc nežil tím, že pojedu na Tour. Spíš jsem se snažil co nejvíc pomoct manželce,“líčil poté, co skončila tisková konference jeho týmu Ettix Quick Step. „To loučení bylo složité, doma jsem byl jen chvíli a hned jsem musel odjet na Tour.“ Samozřejmě bych rád zůstal doma ještě aspoň týden, ideální situace to není. Představov­al bych si to jinak, těch novinek je najednou trochu moc. Ale dlouho jsem si přál jet Tour, teď se mi to konečně poved- lo... A je to moje práce, nemůžu si vybírat, kdy se to stane. Rozhodně ne, přijel jsem hodně namotivova­ný. Mám spoustu možností prosadit se a rád bych se pokusil o nějakou etapu. Ano, ta by mi měla sedět. Asi se to nedá srovnávat s Paříží–Roubaix, v dlouhém etapáku to bude něco jiného. Bude to náročné, nejspíš se rozhodne až na posledním úseku a hodně to může ovlivnit i počasí. Už jsem tu viděl pár mráčků a blesky, nebylo by špatné, kdyby sprchlo... Rozhodně bych tam rád něco zkusil. Ale myslím, že to nebude jediná etapa, která by mi mohla sedět. Je to něco úplně jiného. Třeba už jen čtvrteční prezentace týmů, to byl zážitek! Přijeli jsme na lodi, lidi stáli všude podél, vítali nás jako nějaké rockové hvězdy. Je to úplně jiné než cyklokros nebo jakýkoli jiný závod. Hodně se těším, bude to obrovský zážitek. Myslím, že by mi mohla vyhovovat, ale na to tady máme jiné specialist­y. Třeba Tony Martin si ji zatím jako jediný z nás byl projet a říkal, že z pětadevade­sáti procent všechny zatáčky může jet naplno, že v nich nebude brzdit. Já se na trať dostanu spolu s ostatními ráno, tak uvidíme. Zatím nic takového necítím. Spíš mám jiný problém: teprve se dostávám ze spánkového deficitu, který jsem nabral minulý týden. Takže to musím hlavně ještě trochu dospat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia