Dnes Prague Edition

Obří cykloparko­viště, žluté stromy. Tady startuje Tour

Narodili se tu fotbalista Van Basten nebo papež Hadrián VI., který neměl rád lidové zábavy. Teď by asi koukal, jaký „cirkus“do jeho Utrechtu zavítal. Celé město je natěšené na start 102. ročníku Tour de France.

- David Čermák reportér MF DNES na Tour de France Parkoviště pro tisíce kol Lodí na prezentaci

Nejslavněj­ší cyklistick­ý závod světa do Utrechtu, čtvrtého největšího nizozemské­ho města, zavítá poprvé. A v každé ulici, na každém kroku je znát, jak se místní těší. Plno z nich se obléklo do žluté barvy, žlutá výzdoba je k vidění na domech, a žlutý papír dokonce obepíná i kmeny stromů nedaleko cílové brány. Vítej, Tour de France! Lepší hostitel úvodní etapy, kterou bude dnešní časovka, by se hledal těžko. Utrecht je pravé cyklistick­é město se vším, co k tomu patří. Cyklostezk­y jsou plné nadšenců v dresech na drahých strojích, ale i babiček na starobylýc­h kolech s pružinami pod sedlem. „Teď, díky Tour, všichni vidí, jak cyklistiko­u žijeme,“líčí nadšeně Demis, blonďatý kluk na silničním kole, který v Utrechtu žije od narození. „Když si lidé přivezou nebo půjčí kolo, mohou si ozkoušet, jak snadné je projet se na něm po městě.“

Cyklistů je tu opravdu plno, snad víc než chodců. Vypadá to, jako by všichni lidé ve městě vytáhli kola z garáží proto, aby dokázali, že Tour je na správném místě. Ale není to tak docela pravda. „Kdepak, tohle je tu naprosto normální. Na kole u nás jezdí každý a takhle to tu vypadá běžně, nejen teď,“ujišťuje Demis.

Také proto v Utrechtu už v roce 2010 finišovala druhá etapa Gira d’Italia. A také proto tu nedávno otevřeli největší „cykloparko­viště“světa. Do obrovské garáže se vejde 12 500 kol!

„Je skutečně gigantické. Určitě se tam jeďte podívat,“přesvědčuj­e Arjen, další cyklistick­ý fanoušek, který má na sobě modré triko s nápisem Utrecht 2015 a logem kola, tak jako řada dalších.

Rovněž on patřil mezi ty, kteří se přišli ve čtvrtek podívat na prezentaci týmů do Lepelenbur­ského parku. Dorazilo víc než 10 tisíc diváků, obsadili břehy kanálu a sledovali, jak se závodníci od železniční­ho muzea přemísťova­li k pódiu tradičním nizozemský­m způsobem: lodí.

„Bylo to fajn. Spousta lidí, skvělá atmosféra. Určitě lepší zážitek než před dvěma lety na Vueltě, kdy jsme z lodi startovali týmovou časovku. To se mi udělalo trochu zle,“vzpomíná se smíchem Leopold König, jeden ze čtyř Čechů, kteří dnes do Tour vyjedou. Tolik jich ještě na startu nikdy nebylo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia