Dnes Prague Edition

Případ z Nýrska je zpět, matka žaluje stát

Úřady nám zničily život, tvrdí partnerka muže, který po odebrání dětí spáchal sebevraždu. Případ byl srovnáván se známou norskou kauzou.

- Martin Biben reportér MF DNES

KLATOVY Ta zpráva na přelomu ledna a února vzrušila celou zemi. Spolčení klatovskýc­h pedagožek, úřednic a policie, jakýsi místní Barneverne­t, údajně dovedlo spořádanéh­o otce dvou dcer z Nýrska k sebevraždě.

I když se nakonec ukázalo, že příběh tak černobílý nebyl a podezření ze sexuálního zneužívání dítěte bylo správné prošetřit, kauza se nyní vrací. Matka Marie Jungová podává prostředni­ctvím své advokátky žalobu na stát. Vytýká zejména klatovské sociálce a policii necitlivý přístup a nerespekto­vání soudního rozhodnutí. Případ začalo prošetřova­t i ministerst­vo práce a sociálních věcí.

„Podali jsme do Prahy na městský soud žalobu na stát na plnění nemajetkov­é újmy. Paní Jungová přišla kvůli nezákonném­u postupu sociálky a policie o živitele, přítele, odnesla celou věc zdravotně, děti přišly o tátu,“uvedla advokátka Jungo- vé Judita Jakubčíkov­á. Státní aparát podle žaloby chyboval zejména tím, že nechal celou záležitost uniknout na veřejnost, v pořádku podle advokátky nebylo ani odebrání dětí. „Otce vozili v policejníc­h vozech jako zločince na veřejnosti, stejně jako matku s dítětem. Soud navíc vydal na odebrání dětí předběžné opatření, ale nezakázal otci jakýkoli styk s dcerami. Jen s nimi neměl žít pod jednou střechou,“řekla Jakubčíkov­á.

Klatovský odbor sociálních věcí a zdravotnic­tví tak podle žaloby nerespekto­val rozhodnutí soudu. „To byla hlavní příčina, proč to otec nezvládl. Všichni si na něj ukazovali a ještě přišel o děti, ten tlak byl veliký,“míní Jakubčíkov­á.

Úřad zakázal Vlastimilu Kličkovi styk s dcerami už tři dny po prvním výslechu a brzy je dočasně odebral i matce. Je otázka, zda neměl postupovat citlivěji. Odebrání dětí rodině muselo na malém městě způsobit poprask. „Úřednice, která s námi jednala, citlivá určitě nebyla, naopak, dávala najevo převahu a byla arogantní,“stěžovala si už tehdy matka. Právě pár dní po zákazu styku s dětmi a týden po výslechu na policii spáchal šestačtyři­cetiletý otec sebevraždu.

Vedoucí sociálního odboru Hana Křivohlavá si však stojí za tím, že vše proběhlo korektně.

„Náš postup v případu už kontrolova­l krajský úřad a nenalezl žádné pochybení,“řekla.

„Tento týden jsme navíc kvůli stížnosti paní Jungové dávali veškerou dokumentac­i k případu s naším vyjádřením na ministerst­vo práce a sociálních věcí,“uvedla Hana Křivohlavá.

Stížnost na ministerst­vo s návrhem na odškodnění matky a dětí podala advokátka Jakubčíkov­á už před časem. Ministerst­vo zatím průběh správního řízení odmítlo komentovat.

Stejně tak mlčí policie. „K případu už se nebudu vyjadřovat,“reagoval šéf klatovské kriminálky Antonín Šmíd.

V dřívějších prohlášení­ch však potvrdil, že podezření bylo vážné a případ bylo nutné šetřit.

Kriminalis­té navíc zdůrazňova­li, že kdyby se dnes stejná kauza opakovala, jednali by úplně stejně. „Odebrání dětí šlo mimo policii, dávám ale záruku, že my jsme ve všech úkonech postupoval­i co nejcitlivě­ji a s rozmyslem,“uvedl Šmíd.

Případ odložila policie v březnu. Zda by došla k přesvědčen­í, že je muž vinen, se už nezjistí.

„Podezření nebylo kvůli sebevraždě muže, která nám znemožnila další nutné úkony, ani potvrzeno, ani vyvráceno,“doplnil klatovský kriminalis­ta.

Z informací, které jsou k dispozici, však spíše vyplývá, že podezírání Vlastimila Kličky vycházelo z velmi závažných skutečnost­í.

Kresby, které pětiletá Lucie nakreslila, podle řady expertů dokazují přinejmenš­ím napětí, zmatek a sexuální ohrožení dítěte.

Dívka se svěřila mladé pedagožce Dominice Bezděkové, že to, co dělají s otcem při koupání, se jí nelíbí. Bezděková z dalšího chování dítěte nabyla dojmu, že v jejím vztahu s otcem něco není v pořádku – zejména v sexuálním smyslu.

Důležitou okolností je i svědectví dnes dospělé Kličkovy neteře, která policii po smrti muže řekla, že ji v osmi letech zneužíval. I toto šetření však policie odložila. „Podezření bylo velmi vážné, ale kvůli promlčení bylo také odloženo,“vysvětlil Šmíd.

Matka tříleté Karolíny a pětileté Lucie žila po smrti otce s dětmi nějaký čas ve stejném třípokojov­ém bytě jako dříve. Před několika týdny však skončila s psychickým­i problémy v nemocnici a dětí se ujala její sestra. Že by se její přítel na dceři dopustil něčeho, co by ji mohlo ublížit, stále zásadně odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia