Dnes Prague Edition

Uprchlický tábor bude u Cínovce

Sasové ubytují Syřany hned za hranicí

- Andrea Angermanno­vá s přispěním Artura Janouška

Z Teplic jste na hraničním přechodu Cínovec–Zinnwald za čtrnáct minut. Našinci tudy jezdí za sportem nebo za týdenními ná- kupy do vedlejšího Altenbergu. Brzy by na výlet do saské části Krušných hor mohli projíždět přímo prostředke­m uprchlické­ho tábora.

Na ten by se měly přeměnit budovy bývalé celnice, jíž znají všichni řidiči kamionů, kteří kdysi jezdili po silnici E55.

Nápad využít areál k ubytování uprchlíků podporuje Thomas Kirsten, starosta Altenbergu, pod nějž spadá dvacítka menších obcí včetně Zinnwaldu.

„V tomto areálu by běženci byli současně s policisty, takže by byli pod dohledem,“uvedl Kirsten pro deník Sächsische Zeitung.

Celnice už dávno není v schengensk­ém prostoru potřeba. Areál s menšími domky pobitými dřevem, stojí- cími po obou stranách přeshranič­ní silnice, využívá saská policie.

V Německu platí kvóty pro přijímání a ubytováván­í uprchlíků a každé větší město má určeno, kolik běženců by mělo přijmout. Na „střediskov­ý“Altenberg připadá sedmdesát lidí a radnice nemá dost bytů.

Poloprázdn­á celnice se tedy hodí. Starosta nedalekého Dubí Petr Pípal, který byl ve čtvrtek na jednání v Altenbergu, potvrdil, že na celnici už kvůli uprchlíkům probíhají první stavební úpravy.

„Sedmdesát Syřanů by mělo do Altenbergu přijít v září, “říká Pípal. Přímo na hranicích by jich mělo bydlet zhruba čtyřicet.

Obyvatelé města ani turisté, které MF DNES oslovila, však o těchto přípravách nic nevěděli. „Opravdu? Nikdy jsem o ubytovně pro uprchlíky na celnici neslyšela, nikdo nám to neřekl,“diví se překvapeně například Christine Baeselerov­á, majitelka známé altenbersk­é Bylinné likérky.

Jisté však je, že od chvíle, kdy sta- rosta Kirsten přišel s nápadem uspořádat v Altenbergu v roce 2026 zimní olympijské hry, budou mít místní nové velké téma k debatám. Zatímco na jejich názor budou muset saské úřady reagovat, mínění sousedů z Česka je příliš zajímat nemusí. Nevyužívan­á celnice totiž leží na území Německa, asi 300 metrů za hraniční čarou.

Starosti saské vlády s běženci jsou však několikaná­sobně vyšší než v Česku, které se zdráhá přijmout zhruba 1 300 lidí. Ještě o něco vyšší kvótu pro ubytování cizinců mají v současné době stanovenu pouze dva saské příhraničn­í okresy – Krušné hory a Saské Švýcarsko. Za prvních pět letošních měsíců jich v Sasku skončilo 8 200.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia