Dnes Prague Edition

Česko jedničkou Evropy. Ekonomika rychle roste

Česku letos bude chybět v rozpočtu méně než plánovanýc­h sto miliard korun. Hospodařen­í státu by se mělo zlepšit i díky nečekaně mohutnému oživení ekonomiky.

- Filip Horáček redaktor iDNES.cz

PRAHA Česká ekonomika letos už podruhé překvapila silným růstem. Ten je momentálně nejrychlej­ší v Evropě. V pelotonu za co nejvyšším HDP si Češi drží velký náskok před všemi sousedními zeměmi.

Česko ve srovnání se začátkem roku přidalo 0,9 procenta. „Výsledky za druhé čtvrtletí výrazně překonaly maxima tržních odhadů,“říká hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilov­á.

Největší Německo rostlo polovič- ním tempem, druhá největší ekonomika EU Francie stagnovala.

Růstu výrazně pomáhají automobilk­y a jejich dodavatelé, kteří se na výkonu průmyslu podílejí třetinou. Odvahu utrácet má stále více domácností, ale i firem. Volných míst je nejvíc od začátku finanční krize v roce 2008. S rostoucí ekonomikou se dá čekat silnější tlak na zvyšování mezd a pozvolné zdražování. Končí také doba rekordně levných půjček. (fih)

PRAHA Česko prochází silným oživením. Překonalo dokonce ekonomický růst z jara, který výrazně předčil i ta nejoptimis­tičtější očekávání trhu. Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí meziročně vyšvihl vzhůru o 4,4 procenta, mezičtvrtl­etně o 0,9 procenta. Žádná ze zemí Evropy na tom nebyla lépe.

„V Evropě česká ekonomika aktuálně nemá konkurenci. Z dosud známých výsledků překonaly tříprocent­ní hranici růstu HDP Slovensko a Španělsko, těsně se jí přiblížilo Švédsko,“prohlašuje hlavní ekonom společnost­i Deloitte David Marek.

Výrazný růst se podle ministra financí Andreje Babiše odrazí na schodku rozpočtu České republiky. „Předpoklád­ám, že schodek nebude sto miliard, ale nižší. Mohli bychom se dostat na 80 miliard,“řekl MF DNES Babiš.

Razantnějš­í růst ekonomiky však podle něj neznamená automatick­y větší výběr daní. „Růst je taková mantra. Všichni se naučili, že když se roste, sypou se daně. Ceny pohonných hmot šly ale takovým způsobem dolů, že vybereme asi o 1,5 miliardy méně,“dodal.

Současná vláda podle ministra financí převzala zemi v investiční­m deficitu. Sobotkova vláda začala výdaje zvyšovat, přidala úředníkům či policistům, zvýšila slevy na děti nebo zavedla novou sazbu DPH.

Ekonomové zatím nemají jasno v tom, co je důvodem tak silného růstu. Důkladné vysvětlení přinese až zpřesnění odhadů. Podle Českého statistick­ého úřadu však za růstem už nestojí pouze výkony tuzemského automobilo­vého průmyslu, ale všech odvětví ekonomiky. „Na výdajové straně je růst podpořen jak spotřebou domácností, tak zvýšenou investiční aktivitou,“uvedl statistick­ý úřad. Firmy i lidé jsou ochotnější utrácet, klesá nezaměstna­nost a přibývá počet volných pracovních míst. Ten je nejvyšší od začátku finanční krize v roce 2008.

Analytici přepisují odhady a opatrně naznačují, že by ekonomika za celý rok mohla stoupnout o více než čtyři procenta. Ministerst­vo financí přitom na začátku roku počítalo s hodnotou 2,7 procenta. Silný růst by mohl ještě víc povzbudit odbory a vyvolat ve firmách tlak na zvyšování mezd.

Přestože se ekonomice daří, inflace zůstává nízká. Česká národní banka potvrdila, že i když je Česko na trajektori­i robustního a udržitelné­ho růstu, režim uměle slabé koruny neopustí dříve než v polovině roku 2016.

„Předpoklád­ám, že schodek státního rozpočtu nebude sto miliard, ale nižší. Mohli bychom se dostat na 80 miliard.“Andrej Babiš ministr financí ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia