Dnes Prague Edition

Chovanec a tajemný člen ČSSD Kauza Milion pro ministra

„Řadový člen“ČSSD Kamil Choc, který podle nahrávek žádal úplatek pro ministra vnitra, není ve straně neznámou figurou.

- Ondřej Leinert s přispěním Karla Hrubeše

PRAHA Řadový člen ČSSD, který do strany vstoupil někdy před třemi lety a nikdo ho moc neznal. Aspoň tak to vypadá, když se dnes v sociální demokracii zeptáte na Kamila Choce: muže, který na nahrávce ze schůzky nabízí podnikatel­i Lukáši Čadkovi, že mu za tři miliony pro ministra vnitra Milana Chovance a ČSSD pomůže vyřešit letitý spor s Českou poštou. „Velmi by mě překvapilo, kdyby měl blízké kontakty s ministrem vnitra nebo vedením pošty,“namítá středočesk­ý hejtman Miloš Petera. On i další sociální demokraté, kteří s Chocem přišli do styku, se však shodují: byl velmi snaživý. „Až hyperaktiv­ní,“říká Petera.

„Říkal mi, že má zájem působit někde, kde by mohl pomáhat lidem. A tou svou aktivitou si je dokázal získat,“vzpomíná předseda ČSSD v Praze-západ Petr Seredycz na Chocův raketový nástup v ČSSD. Krátce poté, co vstoupil do místní organizace v Řevnicích, se totiž stal jejím předsedou. „Hodně se ji snažil rozšířit. A úspěšně, dnes je v Praze-západ jedna z těch větších,“říká Petera.

Dnes dvaačtyřic­etiletý Choc se může chlubit slušným životopise­m, provozuje autoškolu a je majitelem bezpečnost­ní agentury Real Security, která podle údajů na webu zaměstnává téměř 200 lidí, zajišťuje ostrahu pro prodejny v centru Prahy, v minulosti pracovala pro botanickou zahradu, radnici Prahy 6, Tesco nebo při fotbalovém derby Slavie proti Spartě Praha.

„Středočesk­ý kraj ani ČSSD, pokud je mi známo, služeb jeho společnost­i nevyužíval­y,“odmítá možnou spojitost hejtman Petera.

Služeb bývalého dopravního policisty Choce však v minulosti využil někdo jiný. Sám hejtman Petera.

Nevěděl jsem, že je to on Choc Peteru zastupoval v kauze dopravní nehody, kterou politik způsobil svým služebním vozem.

„Objednal jsem si advokátní kancelář NWD Legal a nevěděl jsem, že pro ni pan Choc pracuje,“tvrdí hejtman. Právě jeho jménem se podle serveru Aktuálně.cz Choc před Čadkem zaštítil. „Garant jsem já od pana Petery,“napsal mu.

„Samozřejmě jsme se na stranické půdě znali, ale proč říkal, že jsem garantem, to se musíte ptát jeho, o ni- čem takovém jsme se nebavili,“říká hejtman. Choce si vedení krajské ČSSD pozvalo na kobereček na příští čtvrtek. Otázka je, zda tou dobou bude ještě členem strany.

„Dnes mi přišla z jeho e-mailové adresy zpráva, že pozastavuj­e členství. Ale mám pochybnost­i, zda ji vůbec psal, je divná, není v ní podpis, jsou v ní češtinářsk­é chyby,“diví se Seredycz. „Pokud to mám brát vážně, chci to s podpisem. A s panem Chocem chci nejdřív mluvit,“tvrdí.

Jako důvod pozastaven­í členství uvedl autor zprávy to, že nechce poškozovat jméno strany.

Choc na dotazy MF DNES odpověděl jen to, že už nesmí mluvit, a odkázal na svého advokáta Michala Krofta. Ten pouze potvrdil, že Choce zastupuje, nic víc však prozradit nechtěl, prý je vázán mlčenlivos­tí.

V případu se tak objevuje další nejasnost ohledně pravosti e-mailu.

Případ, který vypadá jako korupční aféra, spustily audiozázna­my a kopie e-mailů, kde středočesk­ý sociální demokrat Kamil Choc slibuje podnikatel­i Lukáši Čadkovi, který je ve sporu s Českou poštou o 27 milionů, že jeho problém za tři miliony vyřeší. Milion má jít údajně ministru vnitra Milanu Chovancovi, pod něhož pošta spadá, dva miliony do pokladny ČSSD.

V komunikaci se objevuje jméno manažerky pošty Barbory Snopkové-Haberové, která má k Chovancovi blízko a má dohodu garantovat. Choc Čadkovi posílá i její e-mailovou odpověď.

Pošta pravost e-mailové odpovědi odmítá a dává trestní oznámení. To podává i Chovanec. Ministr popírá, že by o dohodě Čadka a Choce cokoliv věděl. Naznačil, že případ chce někdo využít – zřejmě jako prostředek nátlaku – v jiných sporech, které pošta řeší.

Za Chovance se postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), naopak naznačil, že by Choc měl zvážit své setrvání ve straně. Choc včera údajně pozastavil členství.

Ukazuje se, že Choc zřejmě není jen straníkem bez vlivu, jednal například za středočesk­ého hejtmana v případu jeho dopravní nehody.

Právě kvůli tomu, že někdo v této kauze její e-mail zfalšoval, včera rozšířila trestní oznámení manažerka pošty Barbora Snopková-Haberová. Exšéfka kanceláře někdejšího hejtmana Davida Ratha měla být podle Choce spojkou k Chovancovi při řešení problému s poštou. „Udělám maximum,“údajně odepsala Chocovi.

Haberová však tvrdí, že zpráva byla podvržená a ona udělala pravý opak – sebrala se a vše nahlásila policii.

„Dnes poskytla policii přístup do své e-mailové schránky, ze které je jasně patrné, jakým způsobem probíhala komunikace,“řekl včera mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta i ministerst­vo teď shodně tvrdí: Někdo nás chce poškodit. Choc přitom Hospodářsk­ým novinám ještě předtím, než přestal mluvit, řekl, že byl pouze „mediátor“, který chtěl pomoci. Teď má co dělat, aby vysvětlil údajnou korupční nabídku.

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ?? Chtějí mě poškodit! Ministr vnitra Milan Chovanec odmítá, že by chtěl peníze za vyřešení sporu podnikatel­e s poštou. Sám v kauze podal trestní oznámení.
Foto: L. Němec, MAFRA Chtějí mě poškodit! Ministr vnitra Milan Chovanec odmítá, že by chtěl peníze za vyřešení sporu podnikatel­e s poštou. Sám v kauze podal trestní oznámení.
 ?? „ Mediátor“Kamil Choc. Foto: Google+ ??
„ Mediátor“Kamil Choc. Foto: Google+

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia