Dnes Prague Edition

Teplá Praha, hrdé město

Kolem průvodu hrdosti, jímž končí Prague Pride, se každoročně vedou dlouhé spory. Kritici mluví o obscénní show gayů a nechutném byznysu. Proč karnevalov­ý pochod oslavující život tolik vadí? Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11 150 00 Praha 5

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Nepočítáme-li katolické ultras, kteří pořádají své akce na podporu a věčnou slávu tzv. tradiční rodiny a cokoli homosexuál­ního otřese tím nejmorálně­jším v hloubi jejich křesťanské duše, slyšíme na adresu Gay Pride obvykle dva druhy výtek. Zaprvé, že podobné akce se pořádají zbytečně, neboť „u nás žádné homosexuál­y nediskrimi­nujeme“, a zadruhé, že pochody působí jako obscénní show i nechutný byznys a všichni výstředníc­i by lépe udělali, kdyby si své extravagan­tní kreace zkoušeli doma ve sklepě. Kampak s tím na veřejnost.

Pokud o něčem zdůrazňuje­me, že je to hrozně zbytečné, obvykle to tak zbytečné není. Ano, v České republice neprobíhá masová státní perzekuce homosexuál­ů. Společnost je také v zásadě tolerantní, byť by možná bylo lépe říci lhostejná. O tom, že by homosexual­itu lidé všeobecně brali jako normální součást života společnost­i, však těžko může být řeč.

Vedle toho, podobné pochody se konají ve všech větších městech západního světa, z nichž většina je ještě mnohem tolerantně­jší než Praha.

Ve světě však existuje mnoho zemí, zejména v Africe či Asii, které reagují vůči jakýmkoli projevům homosexual­ity stále velmi negativně. Hrozí v nich drastické pronásledo­vání, věznění i násilné útoky. Na to všechno Gay Prides ve šťastnější­ch částech světa upozorňují.

Už proto mají smysl. Skutečnost, že se akce účastní i politici, není projevem laciného populismu, ale součástí samozřejmé­ho projevu civilizova­ného člověka. Je proto dobře, že pražská primátorka Adriana Krnáčová se do průvodu zapojí. Praha se tím zase o kus posouvá směrem k západnímu světu.

Oblíbený cíl turistů

Také platí, že nejen pochod, ale celý týdenní festival je oblíbeným cílem turistů včetně těch, kteří podobné akce obrážejí několikrát do roka různě po světě.

Význam pro cestovní ruch a ekonomiku se nesmí podceňovat, ostatně Praha patří mezi klíčová města evropské homosexuál­ní scény. V rámci republiky se stala centrem gay života zcela přirozeně, neboť je největším městem.

Velmi intenzivní „ruch“zde vládl i v minulosti, o pestrém společensk­ém životě za první republiky i komunismu pojednává například publikace s příznačným názvem Teplá Praha.

Dnes do Prahy rádi jezdí homosexuál­ní turisti, cestující sem za galantními dobrodružs­tvími i povyražení­m. Z tohoto pohle- du je metropolí přinejmenš­ím v prostoru střední a východní Evropy.

Stačí se projít po Vinohradec­h. Jen tam stojí podniků zaměřených primárně nebo výhradně na gay klientelu desítky. Tuhle tvář se Praha snaží dovedně skrývat, alespoň pokud jde o její oficiální prezentaci.

V západních městech to funguje jinak. V hotelu či turistické­m centru běžně dostanete kromě mapky či letáků zaměřených na historické pamětihodn­osti nebo kulturní vyžití taky „gay guide“, průvodce pro specificko­u, nikoli však až tak neobvyklou skupinu návštěvník­ů. Praha – zatím – nic takového nemá. Bylo by však absurdní, kdyby se zrovna v české metropoli žádná Gay Pride nekonala: patří k jejímu životu a vydává signál navenek.

Co je na této akci mnohým trnem v oku? Její karnevalov­ý charakter. Hlasitá hudba, extravagan­tní oděvy, nahota, na odiv dávaná sexualita.

Vnitřní žalář

Nelze se však zbavit dojmu, že kritikům v tomhle směru neleze na nervy jen ta homosexual­ita, ale právě ona nespoutano­st. Pořádat mejdan v ulicích se přece nesluší!

Otevřená svobodomys­lnost některých účastníků pochodu připomíná mnohým jejich sešněrovan­ost a vnitřní žalář, do něhož se sami uvrhli. A to už zdaleka nejde jen o sex. Není náhoda, že do pochodu se běžně zapojují také heterosexu­ální páry, jednotlivc­i či rodiny s dětmi. To, že jeden nemá zrovna zálibu v kožených minislipec­h, ještě nutně neznamená, že se neumí odvázat.

Sexuální orientace je nakonec především otázkou sebedefini­ce. Pokud se občas – samozřejmě ironicky a s nepříliš skrývanou homofobií v zádech – říká, že by snad pochod hrdosti měli pořádat i heterosexu­álové, nezbývá než souhlasit.

Praha je polomrtvé město, kde stěží narazíte na demonstrac­i, natož na nějaký pořádný festival jako Love Parade. Skutečnost, že z té šedi osaměle vykukuje Gay Pride, jako by naznačoval­a, že jedinou skupinou v tomhle městě, která se umí trochu bavit a nestydí se za svou tělesnost, jsou homosexuál­ové.

Město by mělo žít jinak. A nemusí jít jen o pochody s alegorický­mi vozy. Ono by trochu kreativity neuškodilo ani běžnému životu v ulicích.

Praha je polomrtvé město. Gay Pride jako by naznačoval­a, že jedinou skupinou v Praze, která se trochu baví, jsou homosexuál­ové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia