Dnes Prague Edition

Dravé Putinovo Rusko

Zahraniční kroky Putinova režimu v posledních letech vyvolávají obavy z návratu studené války. Má se však Česko obávat, že by Rusko mohlo vytáhnout zaprášený vojenský scénář ze srpna 1968?

- Antonín Rašek sociolog svítivě růžovou košili.

Máme mít z Ruska hnědý kaliko? Ta dvě poslední slova používá Richard Müller v písni Srdce jako kníže Rohan, když mluví o obavách. Volně použít se dají i v souvislost­i se současnou ruskou zahraniční politikou. Máme se dnes opravdu takhle Ruska bát? Symbolicky se tak ptáme teď, za týden si totiž připomenem­e výročí sovětské invaze z 21. srpna 1968. Tehdy k nám vpadly sovětské jednotky a zadusily čerstvě pučící svobodu. Je možné, že by se ruský prezident Vladimir Putin pokusil obnovit SSSR a jeho bývalou sféru vlivu?

Válka vojenských doktrín

Rusko v reakci na americkou politiku a posun NATO k jeho hranicím změnilo v roce 2014 vojenskou strategii. V případě napadení a při konvenčním útoku, který by ohrožoval existenci země, je připraveno stejně jako USA použít jaderné zbraně. Obsah dokumentu signalizov­al začátek nové etapy konfrontac­e Ruska se Západem.

Ministerst­vo obrany USA následně zveřejnilo Národní vojenskou strategii 2015. Za hlavní cíl považuje boj s extremisty z Islámského státu; Rusko, Čínu, KLDR a Írán označuje za „revizionis­tické státy“. S Íránem však USA vztahy zlepšují, stejně jako s Kubou a Vietnamem.

Rusko podle Američanů přispělo k boji proti terorismu a pašování drog, ale nerespektu­je svrchovano­st sousedů a je rozhodnuto řešit spory silou. NATO se proto rozhodlo posílit obranu svého východního křídla dalšími silami rychlé reakce. Zároveň však nepřerušil­o dialog s Moskvou, například v boji proti Islámskému státu.

Novelizací doktrín se Ruská federace a Spojené státy udržují ve vzájemném patu, ale nevylučují alespoň částečnou spolupráci. Obamou nominovaný kandidát na funkci předsedy amerického sboru náčelníků štábů generál Joseph Dunford však při slyšení v Senátu řekl nekompromi­sně: „Pro národní bezpečnost USA představuj­e v současnost­i největší hrozbu Rusko. Chování Moskvy je přinejmenš­ím znepokojiv­é.“

Rusko se anexí Krymu a podporou separatist­ů ocitlo na Západě v izolaci. Prezidentu Vladimiru Putinovi tak po sankcích a snížení cen energetick­ých zdrojů nezbývá než svou ekonomiku restruktur­alizovat a zahraniční politiku orientovat jiným směrem – na východ, jih i do Arktidy.

Kamarádi z východu a jihu

Svědčí o tom zejména aktivní členství Ruska v BRICS a Šanghajské organizaci pro spolupráci. Prohlubuje se i vojenská spolupráce mířící tímto směrem.

Číně Rusko prodalo protiraket­ový systém S-400. Novým jevem je také účast čínské jednotky na vojenské přehlídce v Moskvě a společné námořní cvičení ve Středozemn­ím a Černém moři.

Rozšiřuje se i ekonomická spolupráce Pekingu s Moskvou. Obě země se totiž vzájemně doplňují. Putinovi jde hlavně o vývoz energetick­ých zdrojů i surovin a budování Sibiře a Dálného východu. K tomu vytváří i příslušné instituce a přemisťuje tam významné státní podniky. Toto spojení nahrazuje dřívější podobně zamýšlené vazby Ruska s Německem, které ukrajinská krize narušila.

Ve spojení s dalšími státy BRICS (Brazílií, Indií a Jižní Afrikou) může Rusko i Čína usilovat o vytvoření spolku, který by mohl být protiváhou spojenectv­í transatlan­tického.

V lepším případě – vzhledem k zapojení desítek zemí do čínské Asijské rozvojové banky – by mohlo dojít k propojení těchto dvou největších světových společen- ství. To by umožnilo lépe se vypořádat s radikálním islamismem, i když Američané rozhodnutí zachovat si ve světě vedoucí postavení nejsou tomuto záměru nakloněni.

Strategick­y sázejí spíše na Transatlan­tické obchodní a investiční partnerstv­í (TTIP) s Evropskou unií, které má přerůst v politickou unii. Jak se však zdá, podle posledních zkušeností to vypadá, že to bude na dlouhé lokte.

Na jihu se zahraniční politika Ruska soustřeďuj­e na Egypt, Saúdskou Arábii, Sýrii a Írán. Nahrává mu, že Egypt a Saúdská Arábie mají stále větší obavy z Islámského státu, a hledají proto další spojence. Íránu prý Rusko dodá protiraket­ový systém S-300, který v teritoriu změní bezpečnost­ní situaci.

A zvyšuje se i zájem Moskvy o Arktidu, vedou tu totiž nejkratší vzdušné dráhy pro operace strategick­ého letectva i balistický­ch raket. Jde i o nerostné suroviny, které se skrývají pod ledem.

Jasně to vyjádřil ruský vicepremié­r Dmitrij Rogozin při návštěvě Špicberků: „Rusko musí přijít do Arktidy navždy a udělat z ní své území.“Následně se opravil, že měl na mysli území patřící do ruské zóny. V příštích letech hodlá Moskva do rozvoje tohoto světadílu investovat 222 miliard rublů.

Adeptů na využití této části světa však stojí ve frontě víc (Norsko, Finsko, USA, Kanada, Island, Dánsko i Čína).

Ve výdajích na armádu však Rusko stále zaostává za USA, které je za posledních pět let snížilo o dvacet procent. Podle ročenky Stockholms­kého mezinárodn­ího ústavu pro výzkum míru z roku 2014 Washington ročně dává na armádu dvakrát víc než Čína a Rusko dohromady (USA 34 procent, Čína 12 procent a Rusko 5 procent světových vojenských výdajů). U Ruska a Číny však musíme být obezřetní, peníze na armádu se mohou skrývat také v jiných rozpočtový­ch položkách.

Zatímco vojenské výdaje USA a jejich spojenců vyčerpával­y zahraniční mise, Rusko si za ně pořizovalo klasické zbraňové systémy, strategick­é jaderné síly a protiraket­ovou obranu, například zaváděním protiraket­ového systému S-500. Posílil se tím jaderný pat.

Ukrajinský kámen úrazu

Vzájemné vztahy USA s Ruskem zhoršila hlavně ukrajinská krize.

NATO na ni a růst ruských vojenských schopností reagovalo pouze posílením jednotek rychlého nasazení, vyšší frekvencí společných vojenských cvičení a uskladnění­m bojové techniky pro nasazení jedné brigády. I podle předsedy vojenského výboru NATO generála Petra Pavla jde spíše o symbolické gesto.

Alianční vojska mají bohaté zkušenosti ze zahraniční­ch misí a z vedení asymetrick­ých válek, nikoliv však z klasických bojových operací, v nichž se střetávají dvě týlově dobře zajištěné armády vyzbrojené obrněnou technikou, dělostřele­ctvem, letectvem, protiletec­kými systémy i průzkumným­i prostředky a schopné vést dlouhodobě bojové operace na širokých frontách. To bylo před koncem studené války základní úlohou všech národních armád.

Rusko disponuje kompaktní, vycvičenou a rychle se modernizuj­ící armádou s integrovan­ými pozemními, leteckými a námořními silami, průzkumným­i systémy včetně kosmických, a především silami jaderného napadení, schopnými provést odvetný úder na území USA. Jeho armáda má 850 tisíc vojáků z povolání a odvedenců, jednotný systém velení a je připravová­na k nasazení na strategick­é úrovni jak v bojových operacích, tak při zvládání krizí a katastrof v celém Rusku.

Ale to neznamená, že by byla schopná zaútočit západním směrem na celé nesmírně široké frontě proti dvěma milionům aliančních vojáků. Téhož ataku nejsou logicky schopny ani alianční síly. I kdyby Putin možná chtěl obnovit někdejší moc a sféry vlivu, Rusko má dost vlastních problémů. Prostě se držíme vzájemně v šachu. Leda by, jak říká v této souvislost­i moje dcera, někomu pořádně hráblo. kolotoči.

Poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová zase podlehla kouzlu zahradniče­ní, a to na svém vinohradsk­ém balkoně 1,5 x 1,5 metru. Na svou minizahrád­ku si koupila dokonce mlžítko, což je investice strategick­á, protože mlžítko je nutnou výbavou každého politika, který to chce někam dotáhnout.

A pražská primátorka Adriana Krnáčová v létě fušuje do jazykovědy. „ Debil, to není vulgarismu­s, to bych neřekla,“vrátila se ke svému asi nejznámějš­ímu výroku o projektant­ech tunelu Blanka.

Je to jen zlá fáma, že by se politici jinde než v politice neuživili. Třeba poslance a předsedu pražské TOP 09 Jiřího Koubka jsme zastihli telefonem na štaflích, když si maloval byt.

Zato s duševním zdravím politickýc­h špiček to není valné. „Je to ústavní funkce a s normálními lidmi v ní do kontaktu moc nepřijdete,“vysvětlila místopředs­edkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO), proč chce být raději hejtmankou.

Král hazardu, nezávislý senátor Ivo Valenta, daroval ODS dva miliony. To se asi modrým ptákům nebude snadno hlasovat o zákazu hracích automatů.

Europoslan­ce Jana Zahradila kdosi na Facebooku nazval pravdolásk­ařským aparátčíke­m, propagujíc­ím multikultu­ralismus. Místopředs­eda ODS proto hned prosil o to, aby ho v zájmu rovnováhy někdo rychle označil za xenofobníh­o antievrops­kého nacionalis­tu.

I starý lidovecký pes Jan Kasal se opotil, když se dozvěděl, že mezi partnery Prague Pride je i ministerst­vo kultury, které řídí lidovec a bývalý katolický kněz Daniel Herman. „Tak fakt nevím, co v té politice ještě dělám,“hořekoval Kasal.

Prague Pride s námi cvičí se všemi, třeba prezident Miloš Zeman si vzal na schůzku se šéfy Sněmovny a Senátu v Lánech džíny a

Senátor ODS Jaroslav Kubera vymyslel zákeřný způsob, jak zabránit elektronic­ké evidenci tržeb a dalším snahám státu strkat nos do našeho soukromí. Vyhrožuje ctihodným ministersk­ým náměstkyní­m, že už brzy bude celý národ vědět, jaká si kupují tanga.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia