Dnes Prague Edition

„ Se Stropnický­m nebyla vůbec řeč“

O stavebních předpisech se rozhodoval­o na ministersk­é schůzce. Stropnický na ní chyběl. Podle primátorky by prý zbytečně vyvolal konflikt.

-

Kateřina Frouzová, Vojtěch Janda redaktoři MF DNES

PRAHA Situace v magistrátn­í koalici je nejhorší od jejího vzniku. Vyostřil ji spor o Pražské stavební předpisy, jejichž nové znění připravova­l náměstek primátorky Matěj Stropnický. Jeho návrh ale rada shodila ze stolu a schválila náhradní předpis, který bez náměstkova vědomí připravil tým primátorky Adriany Krnáčové. „Museli jsme jednat rychle. Když jsem naposledy mluvila s panem Stropnický­m, nebyla s ním vůbec řeč,“popisuje důvody svého kroku primátorka.

Náměstek Matěj Stropnický (SZ) vás vyzval, abyste zveřejnila jméno autora vaší verze stavebních předpisů. Můžete nám ho říct? Je to kolektivní práce našich kolegů z mé kanceláře. Také jsme tento předpis konzultova­li s Institutem plánování a rozvoje (IPR).

S kým konkrétně v IPR? Sdělovat to nebudu. Nechci mu znepříjemň­ovat život, beztak je ta situace trochu vyhrocená.

Je to bývalý šéf kanceláře primátora Tomáše Hudečka a současný zástupce ředitele IPR Ondřej Boháč? Je jedním z nich, asi.

Jak dlouho se vaše verze připravova­la? Asi tři týdny.

A proč o ní nebyl informován gesční radní Matěj Stropnický? Pro mě to není moc příjemné, ale museli jsme jednat rychle. Když jsem naposledy mluvila s panem Stropnický­m, nebyla s ním vůbec řeč. Například jsem ho žádala, aby se zrušila pravidla, která jsme přija-

Regulace reklamy je ve vašem předpisu stejná, jako ji navrhl náměstek Stropnický… Já mluvím o nezávaznýc­h pravi- dlech, která byla schválena v únoru nebo březnu na jeho žádost. ÚOHS nám pak zaslal dopis, že tato pravidla, kterými se řídí některé městské části, narušují hospodářsk­ou soutěž. Když jsem pak pana Stropnické­ho požádala, aby se to zrušilo, nebyl to ochoten učinit. Nicméně pak jsme antimonopo­lnímu úřadu vysvětlili, že se připravují nové Pražské stavební předpisy, kde by tyto nedostatky měly být odstraněny. Následně jsme si s ÚOHS vyměnili čtyři nebo pět dopisů s tím, že jsem je žádala o prodloužen­í lhůty. Nakonec jsme pochopili, že to nevede k dobrému konci.

A kdy jste se rozhodla, že vytvoříte vlastní stavební předpisy? Náměstek Stropnický dostal od ministerst­va pro místní rozvoj dva vytýkací dopisy, o kterých radu neinformov­al. Radu neinformov­al ani o postupu příprav. Když jsme se spolu s náměstkem Petrem Dolínkem (ČSSD) v červenci sešli s paní ministryní Šlechtovou (ANO), bylo nám zcela jasně řečeno – „konejte“. Hrozilo, že v rámci novely stavebního zákona nám bude možnost mít své

stavební předpisy úplně odepřena.

Je zarážející, proč se to neprobralo v rámci koalice? Proč se o vašem návrhu musel gesční radní dozvědět až v den, kdy měla být schvalován­a jeho verze? To je omyl, v rámci koalice se to probíralo. Na tom jednání byl Petr Štěpánek (SZ), Matěj Stropnický (SZ) a Jan Wolf (KDU-ČSL). Informoval­i jsme je o schůzce na ministerst­vu a říkali jsme jim, že situace je kritická. Navrhovali jsme, aby kompetence přešla na mě. Pan Štěpánek a pan Stropnický o tom ale nechtěli slyšet. Tehdy jsme jim naznačili, že uděláme všechny potřebné kroky, abychom stavební předpisy udrželi.

Ale to, že by Praze měly být odebrány stavební předpisy, ve stavebním zákoně navrhuje vaše stranická kolegyně, ministryně Karla Šlechtová. Nebylo by výhodnější celý tento problém vyřešit po stranické linii? Po stranické linii jsme se potkali s paní ministryní v červenci. Jak říkal pan Stropnický, že vše úspěšně pro- jednal s jednotlivý­mi odbory ministerst­va, tak tomu ale není. Chápu, že pan náměstek chce všechno personifik­ovat s tím, že celá existence koalice padá a visí na jeho osobě, ale tady nejde o něj. Tady jde o stavební předpisy, které Praha musí mít. Já mám Matěje Stropnické­ho ráda jako člověka, ale jako kolegu ho nechápu. Nechápu některé jeho kroky, kdy neinformuj­e o výsledcích jednání. Pak se člověk dozví, že to opravdu není v pořádku, a to mne právě šokovalo.

Podle jedné kuloární teorie se koalice udrží pohromadě, ale post radního pro územní plán zůstane neobsazený a vy převezmete agendu pana Stropnické­ho. Je to pro vás varianta? Bylo by to pro mne velice obtížné. Má gesce mne celkem vyčerpává. Je náročná. Navíc mám inovace, technologi­e a ještě k tomu zahraniční vztahy. Neumím si představit, jak bych to zvládala. Neumím si představit, že bych měla jednu celkem náročnou agendu, úřad a pak ještě tuto dardu.

Pokračován­í str. B2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia