Dnes Prague Edition

Segwaye zřejmě zmizí z centra

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Prohlídky centra Prahy na vozítkách segway skončí s letošním rokem. Od toho nového zřejmě začne platit zákaz.

-

Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRAHA Málokterý dopravní prostředek způsobil v Praze takový rozruch jako elektrické vozítko segway. Na něm se dnes ještě stále mohou vozit turisté v centru Prahy. Před pár dny se ale starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) o krok přiblížil k jejich zákazu. Přemluvil totiž ministra dopravy Daniela Ťoka (za ANO), aby jeho pracovníci zanesli do novely zákona o silničním provozu zónové značky zakazující tyto dvojkolky.

„Mluvil jsem s panem Ťokem a on mou připomínku akceptoval, takže se domnívám, že zákon bude ve třetím čtení přijatý, a to do konce roku,“myslí si Lomecký. Novela nyní čeká na druhé čtení.

V posledním návrhu se přitom mluvilo pouze o vzniku klasické zákazové značky. Rozdíl mezi klasickou a zónovou značkou je ten, že pomocí zónových značek lze vymezit souvislé území, na kterém má zákaz platit. Omezení na základě klasické dopravní značky však končí s další křižovatko­u.

„Není možné, abychom každou křižovatku v historické­m centru osadili značkou,“říká Lomecký. Podle něj nemají segwaye na Starém Městě místo. „Při dnešní zátěži centra turismem, kdy lidé některými ulicemi sotva projdou, tu už není prostor pro další dopravní prostředek,“míní Lomecký, který však chce segwayistů­m umožnit vjezd či výjezd z centra a zajistit jim parkovací místa. „Když někdo bydlí v hotelu v Praze 4 nebo v Praze 10 a chce si prohlédnou­t Hradčany nou neschopnos­t udržet v Praze 1 pořádek,“říká jeden z prvních provozovat­elů segwayů v Praze, Jaroslav Endršt. Praha 1 má podle něj dost možností, jak pohyb segwayů regulovat. „Zákaz nabízení služby mimo kamennou provozovnu existuje již mnoho let. Jestliže na Staroměsts­kém náměstí denně nabízí službu dvacet jezdců, a to jen pár metrů od informační­ho vozu městské policie, je patrné, jak své nástroje radnice využívá,“tvrdí Endršt.

Jasno nemá ani radnice S plošným zákazem do jisté míry kupodivu nesouhlasí ani zástupce Lomeckého pro oblast dopravy Richard Bureš (ODS). Ten navrhuje, aby radnice jednotlivý­m provozovat­elům udělovala povolení pro vjezd do zakázané zóny.

„Nejsem zastánce plošného zákazu. Zakážeme jednu věc a okamžitě se objeví další modifikace segwaye a budeme moct zakazovat do nekonečna,“vysvětluje místostaro­sta. V centru by prý měla vzniknout zaká- zaná zóna, ale těm segwayistů­m, kteří budou dodržovat určitá pravidla, navrhuje vjezd povolit.

„V Praze jsou společnost­i, které klienty poučí o bezpečnost­i a naučí je stroje ovládat. Mají kamenné provozovny a akceptují problemati­cká místa, kam nejezdí,“říká Bureš. Za protipól považuje Endrštem zmíněné neorganizo­vané skupiny, které nerespektu­jí živnostens­ký zákon a vozí opilé turisty. Proto by podle Bureše měli radní určit podmínky, za kterých dostane firma povolení k vjezdu do centra. „Měli by mít poznávací značky, GPS a dodržovat striktní bezpečnost­ní pravidla. Když ne, povolení nedostanou,“navrhuje Bureš.

S tím ale nesouhlasí Lomecký. „Tato možnost nebyla nikdy vážně projednává­na. Já osobně bych byl proti, protože bychom tím vytvořili korupční prostředí,“vysvětluje svůj odpor. Nyní vše záleží na tom, jak se vyjádří k návrhu novely hospodářsk­ý výbor Poslanecké sněmovny, který zasedá v září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia