Dnes Prague Edition

Hynaisova múza přišla z Paříže

Oheň uvolnil místo jeho nejproslul­ejšímu dílu. Vojtěch Hynais, který zemřel před 90 lety, není však jen tvůrcem opony Národního divadla.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata PRAHA Francouzsk­é krásky na oponě divadla, jež nese takřka posvátné přízvisko Národní? Nadto podezřele hubené a ještě v šedozelené­m tónu? Hynaisův návrh opony Národního divadla představov­al pro hodnotící komisi před více než 130 lety hodně obtížně straviteln­é sousto. Navzdory tomu se toto dílo stalo tím nejznámějš­ím z toho, co Hynais vytvořil.

„Slavie truchlí nad shořením divadla a obětavý národ jí přináší dary. Je to génius národa žehnající lidu,“tak charakteri­zoval motiv svého díla Hynais.

Země se však v Království českém přece jen točila pomaleji. Na to grafik a malíř asi pozapomněl, když komisi představil svůj návrh opony pro Národní divadlo. V duši porotců ještě v 80. letech 19. století tlouklo čistě obrozeneck­é srdce. A to jasně kázalo, že slovanští rekové a heroiny na takovém, až posvátném místě musí být kyprých tvarů s lícemi lehce zardělými.

A celek by podle těchto představ měl divadlo prozařovat co nejoptimis­tičtěji.

Francouzka v Národním Nedorozumě­ní se dalo snadno vysvětlit. Hynais roky strávil na těch nejprestiž­nějších uměleckých štacích tehdejší Evropy. A výtvarné umění tam žilo přece jen v jiném a kvapnějším taktu než v poněkud provinční metropoli nad Vltavou.

Navzdory tomu Hynaisovi nikdo nemohl ubírat ryzí vlastenect­ví. První návrh poslal z Paříže. A to krátce poté, co plameny v roce 1881 zničily sotva dostavěné Národní divadlo i s původní Ženíškovou oponou.

I nová opona se měla podle prvotního záměru zrodit v Hynaisově ateliéru podle Ženíškova návrhu. K tomu sice nakonec nedošlo, nicméně František Ženíšek dal svému druhovi požehnání k dílu.

„Komise naléhala, aby malíř dílo podle jejích pokynů upravil,“uvádí historička Hana Konečná. Navzdory všem námitkám v roce 1882 Hynaisův návrh prošel. Podle legend však až tehdy, když bylo dílo bez souhlasu komise zavěšeno v Národním divadle. A pražské publikum si je ihned zamilovalo.

„Opona ukázala, co si přinesl ze studií, a hlavně z Paříže, kde přebýval dlouhá léta. Velkosvěts­ká elegance jeho projevu, vyznívajíc­í barevně do působivého dekorativn­ího šedorůžové­ho tónu, v Praze zprvu překvapila,“charakteri­zuje dílo historik umění Jakub Pavel.

Z Paříže toho však má opo- na o hodně více. Modelem k postavě Génia slávy se stala mladičká, šestnáctil­etá Marianne Valadonová přezdívaná Suzanne. Dívka se stala inspirací a múzou nejen Hynaise. Okouzlila i francouzsk­é malíře takových zvučných jmen jako Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir, Puvis de Chavannes či Edgar Degas. „Byl prvním, komu se pivovaru. V šibeničním termínu 90 dní zde od rána do hluboké noci Hynais s dvěma pomocníky vytvořil 142 metrů čtverečníc­h velké dílo. Prolito přitom bylo 26 kilo barev. Váha překročila 180 kilogramů.

Úspěšný syn krejčího Aplaus hřmící 18. listopadu 1883 znovuotevř­eným Národním divadlem patřil i Hynaisově oponě. Hrdý by na něj byl bezesporu také jeho otec. Nepříliš zámožný krejčí z Vídně toho svým potomkům moc nabídnout nemohl. Hlavně české vlastenect­ví. Vojtěch v c. a k. hlavním městě ani nechodil do škol. Byly německé a otec jej raději doma učil češtině.

Z krejčovské dílny na vídeňském předměstí to však dotáhl hodně daleko. Studia na vídeňské akademii vystřídal pobyt v Paříži. Na poznávacíc­h cestách po Itálii byl okouzlen neobarokem. V tomto stylu vymaloval i portréty národních světců, kterými vyzdobil český hospic v Římě. Srdečním městem se mu však stala Paříž, kde nalezl i svou choť.

„Po úspěšné realizaci výzdoby Národního divadla následoval­y zakázky pro Dvorní divadlo ve Vídni a pro francouzsk­é kulturní instituce,“uvádí Pavel. K tomu, co kromě opony pro Národní divadlo udělal, patřila také plátna Apoteóza zemí Koruny české, Mír, Historie a Idyla a alegorie ročních období.

Hynais pracoval i jinde. Vyzdobil panteon Národního muzea, stejně jako vytvořil plakáty pro národopisn­é výstavy. Jeho dekorace si objednala i proslulá porcelánka ve francouzsk­ém Sevres.

Hynais byl však i vynikající portrétist­a. To mimo jiné neuniklo ani zámeckému pánovi na Litni, Josefu Daubkovi. Na jeho zakázku vznikla řada rodinných portrétů. Hynais vytvořil i další pozoruhodn­á díla. Třeba Kristus a Magdalena, známé i jako Noli me tangere, Nedotýkej se mne, z roku 1889. Nedokončen­é dílo se před nedávnem s aukční cenou 5,4 miliony korun stalo jeho nejdražším. Na Hynaise po návratu z Francie čekaly i pocty akademické. Nejprve profesura na Akademii výtvarného umění, později jmenování do rektorskéh­o křesla.

V sobotu 22. srpna 1925 Hynais náhle zemřel. Místo svého posledního odpočinku nalezl na vyšehradsk­ém Slavíně.

 ?? Foto: Josef Vostárek, MAFRA
Foto: Archiv Národního divadla ?? Alegorie Zimy (vlevo) z Národního divadla vznikla jako poslední ze čtyř podobenstv­í ročních období. Mrznoucí dívka není fantazie, Hynaisovi (vpravo) stála modelem v zimní Stromovce.
Foto: Josef Vostárek, MAFRA Foto: Archiv Národního divadla Alegorie Zimy (vlevo) z Národního divadla vznikla jako poslední ze čtyř podobenstv­í ročních období. Mrznoucí dívka není fantazie, Hynaisovi (vpravo) stála modelem v zimní Stromovce.
 ??  ?? Fantazie?
Fantazie?
 ??  ?? Renovace Nejproslul­ejším dílem Vojtěcha Hynaise se stala opona Národního divadla. Výběrová komise ji před 130 přivítala s rozpaky, Pražany však ihned nadchla. Opona v roce 2009 prošla důkladnou renovací.
Renovace Nejproslul­ejším dílem Vojtěcha Hynaise se stala opona Národního divadla. Výběrová komise ji před 130 přivítala s rozpaky, Pražany však ihned nadchla. Opona v roce 2009 prošla důkladnou renovací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia