Dnes Prague Edition

Ukázka Patrick Lee: Signál

-

Zločin v poušti. Mariňák Sam Dryden žije poklidně v Kalifornii. V tísni mu zavolá Claire, s níž sloužil v armádě, a požádá ho o pomoc. Agentka FBI Marnie Calvertová má vyšetřit zločin v Mohavské poušti. Sam a Marnie zkříží cestu nepříteli, jenž má k dispozici neuvěřitel­né technologi­e. Vyšehrad, přeložil Jindřich Manďák

Zápach udeřil Marnii Calvertovo­u do nosu dokonce ještě dřív, než vystoupila z vozu. Větrací otvory ho nasály do auta zvenčí: mix zuhelnatěl­ého dřeva, zoxidované­ho kovu a roztavenéh­o plastu – snad z linolea nebo výztuže koberce. Pod tím vším pak byl patrný ještě jiný pach, který jí připomínal setkání na zahradě za domem a hezké dny v parku. Bylo jí na zvracení.

Nehodlala zvracet. Za těch osm let u FBI nikdy nezvracela. Vypnula motor, otevřela dveře a vystoupila do noční pouště.

Na místě zločinu již bylo deset dvanáct vozidel. Policie státu Kalifornie, Úřad šerifa okresu San Bernardino, tři hasičské vozy z Palmdale. Většina vozidel měla motory puštěné na volnoběh, majáčky zapnuté a čelní reflektory zamířené do bodu ústředního zájmu: vypálené skořepiny obytného přívěsu osaměle stojící u štěrkové cesty uprostřed Mohavské pouště.

Venku bylo zápach cítit ještě silněji než v autě. Marnie poskytla žaludku deset vteřin na zklidnění; otočila se na místě a zahleděla se do okolní krajiny. Daleko na západě byla pláň posetá tečkami světla Edwardsovy letecké základny před úpatím pohoří San Gabriel. Hory byly sotva viditelné proti osvětleném­u oparu nad Los Angeles vzdálenému snad sto dvacet kilometrů odtud. Jediný bližší zdroj světla představov­al Barstow, nevýrazná šmouha na severu. Všude jinde byla poušť černá, prázdná a horká jako pec – ve čtyři ráno na začátku srpna.

„Agentka Calvertová?“

Marnie se otočila. Od osvětlené scény se k ní blížil jeden ze šerifových zástupců. Podsaditý chlapík kolem padesátky, který začíná fotrovatět. Na jmenovce nad odznakem stálo HILLER. Marnie s ním před chvílí mluvila po telefonu.

Zabouchla dveře svého Fordu Crown Victoria a přešla k němu. Pod botami jí křupala tvrdá půda. „Můj tým je na cestě,“řekla. Hiller přikývl a vedl ji mezi nejbližší hlídkové vozy. Za jejich bodavým světlem Marnie poprvé spatřila celý vrak přívěsu. Ruka, kterou si stínila oči, poklesla, Marnie se zastavila a zírala.

Z celého přívěsu dohromady nic nezbylo. Stěny a střecha byly pryč, a dokonce i většina spodní části se zhroutila mezi škvárobeto­nové podstavce, na nichž předtím přívěs stál. Několik kovových kosterních sloupků spojených nevysokými oblouky střechy se dosud tyčilo jako zčernalé žebroví.

Na zemi vedle jednoho hasičského auta ležely v řadě čtyři pytle na těla. Zatím ještě byly prázdné.

Marnie už znala celý příběh. První detaily vyslechla ve své kanceláři ve federální budově v Santa Monice. Zbytek jí přišel do telefonu, když seděla za volantem a mířila sem, a to včetně audiosoubo­ru zaslaného e-mailem: nahrávka volání na tísňovou linku 911, které vyšlo z tohoto přívěsu zhruba před dvěma hodinami. Poslechla si ho třikrát, pak otevře-la okénka fordu a nechala kolem sebe proudit žhavý vzduch pouště. Pokud si vzpomínala, jakékoli myšlenky se jí poté na pár minut z hlavy vypařily. 911 – linka pro tísňové volání… Můžete vystopovat tento hovor? Dívčí hlásek. Skoro šeptající. O jaký problém jde… Volám z mobilního telefonu. Můžete zjistit, kde jsem? Jste právě teď v nebezpečí? Žádná odpověď. Slečno, jste v nebezpečí? Další tři vteřiny ticha. Poté: Jmenuji se Leah Swainová. Jsem zde se třemi dalšími…

Děvče umlklo se zajíknutím, pronikavým a vyděšeným. Slečno? Nikomu jsme nevolaly! vřískalo děvče. Znělo to, jako by oddálila telefon od úst a hlas byl zaměřen na někoho v místnosti. Nikomu jsme nevolaly! Přísahám… Ukázku a knižní tipy připravil Ondřej Bezr

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia