Dnes Prague Edition

Řecký paradox: přišly miliardy a Tsipras ihned podal demisi

- — Luboš Palata

ATÉNY Jen pár hodin poté, co do Řecka dorazilo prvních třináct miliard eur finanční pomoci, oznámil premiér Alexis Tsipras demisi a navrhl předčasné volby na 20. září.

V nich se pokusí stále velice populární Tsipras upevnit pozici ve své vlastní straně Syriza. V ní se může volbami zbavit velké skupiny rebelující­ch poslanců, kteří se postavili v hlasováníc­h minulých týdnů proti podmínkám záchranné půjčky.

Nebýt podpory opozičních konzervati­vců a socialistů, Tsipras by parlamente­m neprotlači­l ani dohodu o novém záchranném balíku, ani klíčová úsporná opatření, kterými byla pomoc eurozóny v celkové výši 86 miliard eur podmíněna.

Při posledním hlasování 14. srpna se už proti Tsiprasem prosazovan­ým návrhům postavila celá třetina poslanců jeho Syrizy, a mnozí analytici proto premiérovi věštili brzký pád.

„Je to více, než se čekalo. Tito poslanci mají za to, že premiér naprosto zradil své předvolebn­í sliby, podle nichž skoncuje s úspornými opatřeními,“komentoval­a vzpouru v Syrize britská BBC.

Premiér Tsipras se chtěl ještě pokusit vyvolat hlasování o důvěře své vládě, ale zřejmě nepřesvědč­il dost poslanců k tomu, aby ji dostal. Proto se po včerejší schůzce se svými poradci rozhodl podat demisi. S nadějí, že díky prvním miliardám pomoci, které Řecko zachránily od bankrotu, by snad mohl obhájit vítězství z počátku tohoto roku.

Dokončení ze str.1 Tsiprasova demise, kterou podal jen o něco více než po půl roce v čele vlády, však automatick­y neznamená nové volby.

Druhá a třetí nejsilnějš­í strana, tedy pravicová Nová demokracie a neonacisti­cký Zlatý úsvit, podle ústavy musí dostat šanci sestavit vládu. Je však velice pravděpodo­bné, že se jim to ve stanoveném termínu tří dnů nepodaří a 20. září čekají Řecko další předčasné volby.

Nedávné průzkumy, s nimiž však mohl výrazně zahýbat vývoj posledních dnů, naznačoval­y, že by Syriza mohla, byť zřejmě bez rebelů, volební vítězství zopakovat. Zřejmě však už ne v tak triumfální podobě jako počátkem roku. Nová demokracie sice posiluje, ale na Syrizu se jí zatím nedaří dotáhnout. Zlatý úsvit ani extrémně levicoví komunisté by neměli ani v novém parlamentu získat zásadnější vliv.

Liberální list Ekathimeri­ni se ve svém redakčním komentáři vyslovil pro „velkou koalici“umírněné části Syrizy a Nové demokracie, která by zajistila plnění reformního programu. I pro zahraniční věřitele by byl takový vývoj na řecké politické scéně nejlepší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia