Dnes Prague Edition

Čistím poštu, proto mě špiní, tvrdí Chovanec

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) včera překvapil vládní kolegy. Na tajné jednání předsednic­tva Bezpečnost­ní rady státu – tedy premiéra, vicepremié­rů a mi- nistrů „silových“resortů – přinesl podrobný materiál od zpravodajs­kých služeb týkající se aktuální aféry kolem České pošty.

Chovanec tím chtěl dokázat, že kauza, v níž se podnikatel Lukáš Čadek a dnes už bývalý sociální demokrat Kamil Choc bavili o úplatku právě pro Chovance, je jen přízna- kem mnohem rozsáhlejš­ích problémů kolem pošty. A že je to útok na něj, který se rozhodl dát státní podnik do pořádku.

„Snaha o hospodárně­jší fungování České pošty naráží na mnoho soukromých zájmů,“komentoval to premiér Bohuslav Sobotka po večerním jednání. Neboli: kdosi vytahuje špínu na Chovance, který se snaží poštu čistit.

Chovanec členy vlády podle zdroje MF DNES podrobně informoval hlavně o případu předražený­ch tendrů na zabezpečen­í poštovních budov. Tendry vyhrála bezpečnost­ní firma Alkom a transakci nyní vyšetřuje policejní Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu.

„Bylo to prakticky celé o tom,“uvedl zdroj z jednání a potvrdil tím dřívější informace MF DNES, že Chovanec vidí v obou případech souvislost.

Musí se to vyšetřit! Po jednání se zdálo, že Chovanec přesvědčil i koaliční partnery, kteří původně svolání bezpečnost­ní rady zpochybňov­ali.

„Je potřeba, aby policie a státní zastupitel­ství vyšetřily tu kauzu co nejdříve,“apeloval po jednání ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, který přiznal, že se na schůzi přes původní nedůvěru dozvěděl nové informace.

Podobně mluvil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Dozvěděli jsme se in- formace, které jsou velmi důležité a mohou mít zásadní dopad na kauzy, které jsou v běhu,“řekl Bělobrádek, který situaci v poště přirovnal k tomu, co se dříve dělo ve společnost­i Lesy ČR. „Pokud byli někteří lidé na něco v minulosti v České poště zvyklí, musí být jasné, že teď už tomu tak nebude,“řekl.

„Řekl jsem panu Čadkovi jedinou věc: Pokud máte zásadní důkazy, předložte je. Žádné nepředloži­l.“Milan Chovanec, ministr vnitra

Chtěl jsem důkaz, nedal mi ho Přes původní prohlášení ministrů o tom, že informace z včerejšího tajného jednání mají být zveřejněny, toho nakonec účastníci moc říct nechtěli.

Chovanec pouze popsal svoje setkání s podnikatel­em Čadkem, který aktuální kauzu kolem pošty odstartova­l – s podnikem má letitý spor o miliony a tvrdí, že mu bylo nabídnuto jeho řešení za úplatek pro Chovance.

„Řekl jsem panu Čadkovi jedinou věc: Pokud máte zásadní důkazy, předložte je. On žádné nepředloži­l,“tvrdí Chovanec.

Ještě rázněji pak jeho stranický šéf, premiér Sobotka, odsoudil počínání člena ČSSD Kamila Choce, který se označoval za mediátora ve sporu a Čadkovi řešení sporu s poštou výměnou za údajný úplatek nabízel. „Chování pana Choce je naprosto nepřijatel­né a pan Choc nemá po tom, co udělal, v sociální demokracii co dělat. Je na policii, aby to prošetřila,“vzkázal Sobotka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia