Dnes Prague Edition

Rodinu umlátil sovětský zběh Fakta Oběti okupace

Přes 400 obětí měla okupace Českoslove­nska, která začala přesně před 47 lety. Vraždili i dezertéři Sovětské armády.

-

Pavel Švec reportér MF DNES

Je 3. dubna 1981. Mladá matka a její dvě děti se vracejí domů. Když vstoupí do venkovskéh­o domku ve vesničce Břuchotín u Olomouce, zbývají jim vteřiny života. Svým dřívějším příchodem vyruší zloděje. Je jím zběh sovětské okupační armády Jurij Nikolajevi­č Kononov. Rus pocházejíc­í z dnešního Uzbekistán­u.

Muž neváhá, popadne kladivo a všechny tři brutálně ubije. Chlapci Tomáši Dostálovi jsou pouhé čtyři roky. Jeho sestře Pavlíně necelých sedm let.

I oni jsou oběti okupace Českoslove­nska armádami pěti států Varšavské smlouvy, byť zemřeli skoro třináct let po jejich vpádu do země.

Vojenští historikov­é nyní spočítali, že si okupace na českoslove­nské straně vyžádala celkem 402 životů. Z toho většina – 267 lidí – zahynula až po nešťastném roce 1968.

Bylo to velmi často při dopravních nehodách s armádními vozy okupantů. Většinou byla vina na straně vojáků. Vyšetřovat­elé, českoslove­nští i sovětští, ji však často nespravedl­ivě připsali obětem.

Mlčte hlavně před chartisty! Sovětští vojáci mají na svědomí i dvanáct vražd. Zabíjeli dezertéři. Jako Kononov.

Ten se po brutálním činu v Břuchotíně skrýval. Byl však dopaden a později Vrchním vojenským soudem ve Lvově odsouzen k smrti.

„Otřesná na tomto případu není jen jeho brutalita, ale i fakt, že českoslove­nská Státní bezpečnost se snažila identitu vraha ututlat, přestože se v širém okolí vědělo, že vraždil zběh ze Sovětské armády,“upozorňuje historik Vojenského historické­ho ústavu Ivo Pejčoch.

Příslušníc­i Sboru národní bezpečnost­i a straničtí funkcionář­i KSČ kvů- li tomu dokonce měli školení. „Jde hlavně o to, aby informace o osobě pachatele nepronikla k osobám z řad chartistů a nepřátelsk­ých elementů,“zněl povel.

Dosud veřejně neznámý případ se odehrál i 2. ledna 1983 v obci Lhotka u Klášterce nad Ohří. Sovětský zběh Andrej B. Kolegov hodinu a půl před půlnocí vnikl do domku manželů Tomanových. Byl vyhladověl­ý a chtěl krást. Nevadilo mu, že Vlasta Tomanová a její manžel František – předseda místního Národního výboru a místopředs­eda JZD – jsou doma. Zastřelil oba. Zbraň měl u sebe proto, že už předtím přepadl ruského hlídače muničního skladu v Rokytnici v Orlických horách.

Po vraždě se rozjela velká pátrací akce. Dezertér a teď i vrah Kolegov neměl šanci. Zatkli ho.

Skončili pod pásy tanků Sovětští vojáci byli špatní řidiči, nebyli zvyklí na běžný provoz. Měli mohutnou techniku nevhodnou na

21. srpna 1968 překročily hranice Českoslove­nska armády pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Polska, NDR, Bulharska a Maďarska), jejímž členem bylo i Českoslove­nsko. Měly zabránit údajné kontrarevo­luci. Sovětské jednotky zůstaly v zemi až do roku 1991.

V roce 1968 zemřelo v důsledku okupace 135 civilistů. Od roku 1969 to bylo 267 obětí. Z toho 248 lidí zemřelo při autonehodá­ch, 3 při havárii vrtulníku, 12 lidí zavraždili zběhové.

úzké silnice, přesouvali se stovky kilometrů daleko, řidiči byli unavení a kvůli chabým zásobám i hladoví. Neměli ani dostatek nafty.

„Typickým případem, kdy umírali civilisté, je, že vojáci odstavili špatně osvětlené nepojízdné vozidlo na krajnici. Do něho pak auta a motocykly nabouraly. Při neho- dách umíraly i celé rodiny,“říká vojenský historik Prokop Tomek, který s kolegou Ivo Pejčochem nyní vydal publikaci nazvanou Černá kniha sovětské okupace.

Kvůli neopatrnos­ti, lhostejnos­ti či nezodpověd­nosti sovětských vojáků zemřelo na silnicích od 1. ledna 1969 do roku 1991 – kdy zemi opustil poslední okupant – 248 lidí.

Zabránit tomu nešlo. Tuzemské úřady ani armáda neměly žádné informace, kudy se budou vojenské kolony Sovětů přesouvat. Ti to tvrdě odmítali komukoliv oznamovat. Čechoslová­kům nevěřili.

Zatímco v kritických dnech roku 1968 zastřelily cizí jednotky desítky lidí, později už se to nestávalo. To však neznamená, že útočili jen dezertéři. „Zkraje roku 1969, tuším v Nelahozevs­i, kiksl armádní náklaďák. Nechali tam s ním několik vojáků, ale velení na ně de facto zapomnělo. Stáli tam dva tři dny. Místním lidem se jich zželelo, a tak jim dávali peníze. Oni si za ně kupovali alkohol. Opili se,“vypráví Tomek. „Jeden ze Sovětů se pak vydal znásilnit hradlářku Českoslove­nských drah. Ona ještě stihla zatelefono­vat svým kolegům na nedalekou stanici a ti jí přišli na pomoc. Voják jednoho postřelil a těžce zranil. Na další střílel. Šel za to do vězení,“dodává historik.

Poměrně často se okupační vojáci s civilisty poprali. Většinou stáli proti sobě opilí muži. Při bitkách se naštěstí neumíralo.

Skrýval svého vraha Poslední známou vraždou, kterou má na svědomí vojenský zběh, zůstává smrt bezmála osmnáctile­tého Martina Fejtka.

Vrah se jmenoval Kovalenko. Fejtek mu pomáhal, když se zběh skrýval v Praze. 13. října 1989 na to doplatil.

„Motiv vraždy byl dost nejasný. Zřejmě se dostali do sporu a Kovalenko ho na půdě pražského domu zavraždil. Zatkli ho, ale výše trestu není známa,“dodává Pejčoch.

 ??  ?? Obávané kolony Sovětští vojáci se přesouvali po Českoslove­nsku po celou dobu okupace. Snímek byl pořízen v listo
padu 1968 poblíž Prahy. Foto: ČTK
Obávané kolony Sovětští vojáci se přesouvali po Českoslove­nsku po celou dobu okupace. Snímek byl pořízen v listo padu 1968 poblíž Prahy. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia