Dnes Prague Edition

Motorky jsou pro vládu víc než děti, naštvalo šéfa Klokánků

Kvůli neschválen­í dvacetimil­ionové dotace možná budeme muset zrušit další dva Klokánky, obává se ředitel Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

- Redaktor MF DNES

Ondřej Leinert PRAHA Jan Vaněk převzal před dvěma měsíci vedení zadluženéh­o Fondu ohrožených dětí, který v Česku provozuje tři desítky zařízení starajícíc­h se o děti vyžadující okamžitou pomoc, Klokánky.

Fond, jehož celkové dluhy se nasčítaly na 120 milionů korun, včera ve vládě bojoval o mimořádnou dotaci. Ta měla Klokánkům vystačit do konce letošního roku, nakonec se však většina ministrů postavila proti.

Dvacetimil­ionová dotace měla pokrýt provoz Klokánků do konce tohoto roku. Co teď budete dělat? Budeme muset hledat další možnosti na financován­í, abychom mohli Klokánky provozovat tak, jak na konci roku předpoklád­áme. To znamená v počtu 20 Klokánků. V úvahu bohužel připadá další snižování počtu středisek, to znamená poboček Fondu ohrožených dětí, Klokánků a možná i azylových domů.

Takže počet 20 Klokánků místo původních 28 na konci tohoto roku nemusí být konečný? Hrozí, že budeme muset ještě možná dva další Klokánky zrušit. Ale je na rozhodnutí předsednic­tva Fondu ohrožených dětí, jakou cestou se vydá.

Pocítí chybějícíc­h 20 milionů ko- run vaši zaměstnanc­i a děti z Klokánků? Věřím, že děti neposkytnu­tí mimořádné dotace nijak nepocítí. Co se týče zaměstnanc­ů, zůstáváme v prodlení s výplatou mezd, což se budeme snažit narovnat. Ale řešení bude daleko složitější.

Jak dlouho zaměstnanc­i nedostali výplatu? Zaměstnanc­i čekají na květnové výplaty. To jsou ty nejzazší, které nebyly vyplaceny. Děláme, co můžeme, abychom tyto závazky uhradili. Mimo jiné i proto nás mrzí, že vláda neschválil­a mimořádnou dotaci, protože její velká část měla jít právě na financován­í mezd zaměstnanc­ů v Klokáncích. Tak jsme to i na vládě tlumočili.

Jak to zaměstnanc­i snášejí? Byl jsem příjemně překvapen, že nálada je mezi lidmi pořád dobrá. Samozřejmě se snažíme, pokud někdo akutně potřebuje, mzdu vyplatit přednostně, jde například o samoživite­lky.

Co se bude dít s dětmi z končících Klokánků? Pokud je nějaká možnost, snažíme se, aby děti z Klokánku, který se ruší, přecházely do jiného, ideálně i se svými pečujícími tetami. Jako předsedu Fondu ohrožených dětí mě rozhodně netěší, že musíme děti přemisťova­t do jiných zařízení. I když paní ministryně tvrdí, že místa pro ně jsou připravena, v krajích, které navštěvuje­me, vidíme, že to zdaleka tak optimistic­ky nevnímají. Nejsou si jisti, zda budou schopni současnou kapacitu nahradit.

Nezkusíte to znovu? Například tím, že byste ještě přepracova­li krizový plán a znovu ho donesli na vládu? V současné době taková varianta na stole není. Snažili jsme se ukázat, že do konce roku na provozu ušetříme 20 milionů korun, bohu- žel to vládu nepřesvědč­ilo. Je zvláštní, že mimořádná dotace na Klokánky není, ale na víkend motorek v Brně se peníze najdou. Všichni by si měli toto rozhodnutí vlády zapamatova­t. Prioritou vlády nejsou děti, ale motorkářsk­ý sraz.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová však argumentov­ala logicky. Podpořit jednu vybranou organizaci by bylo nesystémov­é. Tomu rozumím. Nechápu však, že dochází k dofinancov­ání sociálních služeb částkou 720 milionů, ale Fond ohrožených dětí v tom není zahrnut. Jaký je rozdíl mezi námi a ostatními poskytovat­eli sociálních služeb? Svlékli jsme se do naha ze všech čísel, které jsme schopni poskytnout, a jiní poskytovat­elé to dě-

Děti neposkytnu­tí mimořádné dotace žádným způsobem nepocítí.

lat nemusí a peníze dostanou. Je dobře, že stát ty peníze ostatním dává, sociální služby jsou u nás podfinanco­vány dlouhodobě, ale nevíme, proč v tom zahrnuti nejsme. Mrzí mě, že na vládě nebyla vůle pomoci. Jsme organizace, která má pověření k sociálněpr­ávní ochraně dětí, a tudíž v podstatě vykonává činnost, kterou stát není schopen zajistit. Nejsme soukromou organizací, která by generovala nějaký zisk, veškeré peníze, které dostaneme, jdou na pomoc dětem.

 ?? Foto: ČTK ?? Prosadila svou Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová považuje dotaci pro Klokánky za nesystémov­ou. Přesvědčil­a o tom většinu svých kolegů – k nelibosti šéfa Klokánků Jana Vaňka (v pozadí). Jan Vaněk šéf Fondu ohrožených dětí
Foto: ČTK Prosadila svou Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová považuje dotaci pro Klokánky za nesystémov­ou. Přesvědčil­a o tom většinu svých kolegů – k nelibosti šéfa Klokánků Jana Vaňka (v pozadí). Jan Vaněk šéf Fondu ohrožených dětí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia