Dnes Prague Edition

Slovenský prezident Kiska se léčí v Plzni

- — Jitka Šrámková

PLZEŇ Slovenský prezident Andrej Kiska přijel do Plzně. Nešlo však o oficiální návštěvu, ale o plánovaný zákrok v tamní fakultní nemocnici. Prezident podstoupil miniinvazi­vní artroskopi­ckou operaci kyčelního kloubu – a v Plzni zákrok provádějí metodou, po které zůstanou jen centimetro­vé řezy.

„Slovenskéh­o prezidenta v Plzni operovali na doporučení slovenskýc­h lékařů z Nemocnice ministerst­va vnitra, která má na starosti prezidenta Slovenské republiky,“uvedl Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Podle lékaře Petra Zemana z Kliniky ortopedie a traumatolo­gie pohybového ústrojí měl prezident na kyčelním kloubu změny typické pro pacienty, kteří v mládí sportují a věkem dochází postupně ke zhoršování stavu. „Zatím ale nebyl nález takový, který by směřoval k výměně kloubu,“konstatova­l Zeman, který má na kontě stovky podobných operací. Podotkl však, že kdyby k zákroku nedošlo a prezident by dál snášel bolesti, mohl by se s vlastním kyčelním kloubem rozloučit.

Bolesti byly podle Zemana dány tím, že prezident měl na kloubu kostní výčnělek, dále drobné změny na chrupavce kloubu, změny na vazivovém prstenci a chronický zánět, který vzniká v důsledku chronickéh­o dráždění v kyčli.

Plzeňští lékaři se naučili tímto způsobem operovat v USA, odkud si metodu přivezli do Česka.

Fakt, že slovenský prezident vyrazil za operací do Česka, nebere slovenský zdravotnic­ký analytik Tomáš Szalay jako pohrdání slovenským zdravotnic­tvím. „Spíš dal na radu odborníků. Jsme v Evropské unii a cestování za zdravotní péčí je stále běžnější,“uvedl.

Kiska není prvním slovenským prezidente­m, který se léčí mimo území Slovenska. Rudolf Schuster podstoupil v roce 2000 operaci v Rakousku, stejně jako Václava Havla ho operoval Ernst Bodner.

 ?? Foto: ČTK ?? Po zákroku Prezident Andrej Kiska v plzeňské nemocnici.
Foto: ČTK Po zákroku Prezident Andrej Kiska v plzeňské nemocnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia