Dnes Prague Edition

Anketa Jak se u vás projeví vyšší minimální mzda

-

Václav Stárek Asociace hotelů a restaurací ČR

My se potýkáme zejména s černým zaměstnává­ním, což zvýšení minimální mzdy neřeší. Vláda by se však kromě přísnější kontroly měla také dívat na zátěž v podobě jedněch z nejvyšších odvodů za zaměstnanc­e v Evropě. Právě ty pak řadu podnikatel­ů v pohostinst­ví ženou k tomu, že svým lidem dají deset tisíc korun oficiálně a zbytek je nechají vydělat načerno. S tím minimální mzda nic neudělá.

Jiří Belinger společnost Vari a asoc. AMSP ČR

Naše asociace to vnímá jednoznačn­ě negativně. Je to výsledkem politickéh­o populismu, iluzí toho, že někdo někomu něco dává. V bohatších krajích to vliv nemá, v nich se za minimální mzdu nepracuje, ale v těch, kde je nezaměstna­nost vyšší, tam to firmy skutečně pocítí. Stejně tak to ohrozí zahraniční investice. Moc dobře víme, že třeba pro asijské montovny hraje minimální mzda důležitou roli.

Josef Středula předseda ČMKOS

Dynamika mohla být vyšší, nikomu by asi nic neudělalo, kdyby se to zvýšilo na rovných 10 tisíc. Když firmy říkají, že rozdíl v řádu jednotek eur ohrozí jejich konkurence­schopnost, tak je přece něco špatně. Minimální mzda v Česku je a nadále bude na spodních příčkách v Evropě. Tempo růstu ekonomiky je vysoké, zaměstnava­telé jsou na tom moc dobře, tak kdy jindy zvyšovat minimální mzdu než teď. Jan Rafaj viceprezid­ent Svazu průmyslu ČR

Jsme připraveni diskutovat o výši minimální mzdy. Co však zdůrazňuje­me, je to, aby byl nastaven koeficient, který jednou provždy vyloučí, že minimální mzda bude tématem na předvolebn­ích billboarde­ch. Požadujeme, aby zvyšování minimální mzdy bylo něco automatick­ého v návaznosti na kondici průmyslu, aby bylo pro firmy předvídate­lné, jednoznačn­é, pak se budou umět na změnu připravit. Pavel Foubík pracovní oděvy Brudra

Nás se to naštěstí netýká, nikdo u nás se v takové mzdové kategorii nepohybuje, ale obecně nám vadí tak výrazný a poměrně nečekaný skok. Pro malé výrobní firmy to může být podle našich zkušeností problém.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia